Infecție URINARĂ – tratament cu BICARBONAT de sodiu

Infecțiile tractului urinar se numără printre cele mai des întâlnite tipuri de infecții la persoanele adulte. Sunt de 10 ori mai frecvente la femei decât la bărbați.

Alte persoane cu risc mai mare de infecții urinare sunt femeile gravide și diabeticiiInfecția poate afecta orice parte a sistemului urinar – vezica urinară, rinichii, uretra sau ureterele.

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonat de sodiu: 

Infecție urinară – simptome

– durere sau senzație de arsură în timpul urinării
– nevoia urgentă de a urina și vezicii puțin câte puțin
– urină tulbure sau roșiatică, cu miros neplăcut

În cazul infecțiilor severe, pot să apară simptome mai grave, precum dureri pelviene sau abdominale, însoțite de frisoane, vomă și greață.

______________________

Bicarbonat de sodiu pentru infecții urinare

Dat fiind rezistența crescută la antibiotice apărută pe fondul utilizării excesive a acestor medicamente, tot mai multe persoane caută soluționarea problemei în mod naturist. Unul din cele mai căutate remedii naturiste pentru infecțiile urinare este bicarbonatul de sodiu.

Dr. Laurie Steelsmith, autorul cărții „Natural choices for women’s health” susține că consumul amestecului de bicarbonat de sodiu și apă poate ameliora senzația de arsură și reduce nevoia urgentă de a urina.

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient alcalin care poate reduce aciditatea urinei. Tocmai această aciditate a urinei provoacă dureri și arsură la persoanele cu infecții urinare.

Cel mai recent studiu pe această temă a fost realizat în 2017 de cercetătorii de la Universitatea Necmettin Erbakan din Turcia – Departamentul de Urologie – Facultatea de Medicină Meram.

Aceștia au demonstrat că alcalinizarea urinei prin administrarea orală de bicarbonat de sodiu la femeile cu infecții urinare inferioare a produs efecte pozitive la nivelul simptomelor.

______________________

Atenție la doză

Deși este un remediu natural, bicarbonatul de sodiu poate face rău dacă este administrat în doze mari. Există numeroase cazuri de persoane care au ajuns la urgență cu sângerări severe după ce au consumat bicarbonat de sodiu.

Un studiu din 1994 a arătat că ingestia acută sau cronică de bicarbonat poate crește riscul de alcaloză metabolică, hipernatremie (creșterea nivelului de sodiu), hipertensiune arterială, rupturi gastrice, hipocalcemie sau scăderea volumului intravascular.

Doza sigură pentru adulți este ½ linguriță de bicarbonat de sodiu, la fiecare 2 ore, dizolvată în 100-200 ml de apă. Depășirea acestei cantități poate cauza complicații: greață, vomă, dureri abdominale, și în cazuri rare, convulsii, comă sau deces.

Un alt aspect important de care trebuie să ținem seama este că bicarbonatul de sodiu nu poate înlocui tratamentul convențional al unei infecții urinare.

Consultați medicul înainte de a folosi bicarbonatul în acest scop. Sub nici o formă o infecție urinară nu trebuie tratată doar cu bicarbonat de sodiu. Este nevoie de antibiotice pentru a ucide bacteria care a produs infecția în primă instanță.

Lăsată netratată, infecția se poate răspândi la rinichi cauzând daune severe, și poate pătrunde de asemenea în fluxul sanguin.

______________________

Surse bibliografice:

1. Thomas SH., Stone CK., Acute toxicity from baking soda ingestion, Am J Emerg Med. 1994: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8285975

2. Live Strong, Baking Soda & Water for Urinary Tract Infections: https://www.livestrong.com/article/527817-does-yogurt-help-a-urinary-tract/

3. Healthline, Can I Use Baking Soda to Treat a UTI? https://www.healthline.com/health/baking-soda-for-uti

4. Sönmez MG., Göğer YE., Ecer G., Atıcı A., Özkent MS2, Öztürk A., Effects of urine alkalinization with sodium bicarbonate orally on lower urinary tract symptoms in female patients: a pilot study, Int Urogynecol J. 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28975365

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]