GHIMBIRUL, medicament universal – calmant, antiinflamator, antimicrobian, stimulent

Ghimbirul, cunoscut sub denumirea științifică de Zingiber officinale, este considerat în medicina indiană tradițională un medicament universal.

Deși este folosit de sute de ani în scopuri culinare și terapeutice, popularitatea sa a rămas la fel de mare, ba chiar a crescut în ultimii ani.

Ghimbir (Zingiber officinalis)

Acest lucru se datorează numeroaselor studii științifice recente, care au confirmat utilizările sale populare și au scos la iveală multe alte proprietăți și beneficii.

Ghimbirul este astăzi unul din cele mai citate antiinflamatoare naturale. Are efecte bune în diferite tipuri de dureri (articulare, musculare, menstruale), în afecțiunile aparatului respirator și digestiv și a sistemului cardiovascular.

Exercită acțiuni stimulatoare asupra sistemului imunitar și a fluxului sanguin. Este antiviral și antibacterian. Cele mai populare utilizări sunt în:

– artrită
– dureri de cap, migrene
– răceală și gripă
– infecții ORL
– greață, vomă, rău de mișcare
– dureri menstruale (crampe)
– afecțiuni cardiace
– inflamații
– microbi intestinali

__________________________

Ghimbir pentru inflamații și dureri

Această plantă reduce intensitatea durerilor datorită acțiunii sale antiinflamatoare și de dispersare a sângelui.

Este recomandat în crampele menstruale, crampele asociate cu diareea, dureri de cap, migrene, osteoartrită, artrită reumatoidă, dureri musculare după efort sau exerciții intense. Poate fi utilizat și intern și extern.

În medicina chineză, durerea arată o stagnare la nivelul sângelui. Vânătăile, contuziile sunt doar câteva semne în acest sens. Ghimbirul pune sângele în mișcare și înlătură problemele de la nivel pelvin (dureri menstruale, cheaguri de sânge, fibrom).

Este recomandat de asemenea în durerile asociate cu senzația de răceală, digestie înceată și balonare.

Botanista Karta Purkh Singh Khalsa recomandă un remediu eficient pe bază de ghimbir pentru stoparea unei migrene. Se pun 2 linguri de pudră de ghimbir într-un pahar cu apă și se bea înainte de instalarea durerii, la primele semne care anunță o migrenă, precum tulburări de vedere.

Dacă migrene reapare la câteva ore distanță, se aplică același tratament.

__________________________

Ghimbir pentru răceală și gripă

Acest condiment este util în numeroase simptome ale unei răceli ușoare, a unei infecții respiratorii sau a unei gripe.

În durerile de gât poate fi consumat ca atare (proaspăt sau confiat), sub formă de infuzie, bomboane sau cu miere. Datorită efectelor antimicrobiene, previne infecțiile respiratorii.

Ghimbirul pune în mișcare mucusul blocat și ajută la înlăturarea congestiei de la nivelul gâtului sau a sinusurilor. Se recomandă infuzia sau compresele pe piept cu ghimbir ras.

O cană cu ceai de ghimbir încălzește rapid organismele reci, cu frisoane cauzate de răceală. Efecte bune are și asupra persoanelor cu mâini sau picioare reci.

__________________________

Ghimbir pentru tulburări digestive

Este unul din cele mai bune remedii pentru digestie din care putem alege. Are proprietăți carminative, carminative și stimulente. Poate fi folosit în:

– digestie lentă
– balonare
– gaze intestinale
– stomac umflat după mese
– constipație
– strat alb pe limbă
– greață (asociată cu sarcina, chimioterapia, operațiile, răul de mișcare sau de înălțime)
– intoxicații alimentare cu E. coli, Salmonella, Shigella
– crampe stomacale

__________________________

Ghimbir pentru inimă

Ghimbirul îmbunătățește sănătatea inimii prin reglarea nivelului colesterolului, reducerea trigliceridelor și a glucozei din sânge și inhibarea inflamațiilor asociate cu tulburările metabolice.

__________________________

Ghimbir pentru infecții

Datorită proprietăților sale antimicrobiene, ghimbirul poate fi util în diferite tipuri de infecții. În infecțiile urechii, se pot pune câteva picături de suc de ghimbir în urechea afectată (sau înfundată). Nu introduceți nimic în ureche dacă aveți timpanul perforat (spart).

Sucul de ghimbir și compresele cu ghimbir ras pot fi folosite extern și în infecțiile fungice. Ungeți înainte piele cu cremă de gălbenele sau cu ulei. Evitați acest remediu dacă aveți pielea sensibilă.

Ghimbirul poate fi folosit și în paraziții intestinali cauzați de diaree sau alte probleme digestive.

__________________________

Autorul cărții Herbal Antibiotics, Harrod Buhner, susține că ghimbirul crește capacitatea terapeutică a altor plante și remedii naturistePoate fi adăugat în numeroase produse naturiste și rețete:

– inhibă mecanismele de rezistență a bacteriilor
– stimulează circulația sangvină
– reduce toxicitatea agenților poluanți și a endotoxinelor
– dilată vasele de sânge
– ajută la o mai rapidă și bună distribuire a compușilor din plante în organism

__________________________

Ghimbirul – moduri de administrare

Poate fi folosit ca mirodenie în mâncăruri, deserturi și băuturi, ca ceai, tinctură, suc, pulbere sau în stare confiată.

Doze recomandate:

– rădăcină proaspătă de ghimbir: 1-3 g
– rădăcină uscată de ghimbir: 3-12 g
– tinctură de ghimbir – 1:2, 60% alcool, 1-2 ml în apă, de 3 ori pe zi

__________________________

Vezi si contraindicatii ghimbir

Ghimbir – precauții și contraindicații

Persoanele cu semne de fierbințeală sau uscăciune nu trebuie să consume ghimbir. Este de asemenea contraindicat în cantități mari pe perioada sarcinii.

Dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui, cereți sfatul medicului înainte să consumați ghimbir în cantități mari sau în mod regulat.

__________________________

Sursă: Herbal Remedies Advice, Health Benefits of Ginger: https://www.herbalremediesadvice.org/health-benefits-of-ginger.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Toate loturile de ghimbir din comert vin din China si tare am impresia ca este iradiat ca si usturoiul astfel incat sa nu dezvolte bacterii si mucegai. Altfel nu mi explic de ce ramane intact luni de zile. Si daca e asa numai sanatos nu e ca si aliment!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.