GUTUI cu MIERE și PROPOLIS – leac mănăstiresc pentru TUSEA agresivă

Toate părțile gutuiului sunt utile în tratarea tusei. Nu doar fructele, ci și semințele, și cojile și florile pot fi folosite în acest scop.

Din cojile de gutui putem prepara un remediu natural puternic împotriva unui tip de tuse mai agresivă, precum este tusea convulsivă.

Gutui cu Miere și Propolis

Se iau 3 gutui mari. Se spală bine, se decojesc și se înlătură părțile stricate. Cojile se pun în tava cuptorului și se usucă bine, până devin ușor casante.

Se lasă să se răcească, după care se toacă mărunt cu cuțitul pe un tocător de lemn. Trebuie să obțineți o pulbere cât mai fină.

Pulberea de coji de gutui se amestecă apoi într-un bol cu 3 linguri de miere și 1 vârf de cuțit de propolis. 

Se amestecă bine și se transferă remediul într-un borcănel de sticlă. Se închide ermetic și se păstrează în frigider.

Întrucât acest amestec este natural, nu există restricții în ceea ce privește administrarea sa. Se poate lua câte 1 linguriță, de mai multe ori pe zi.

________________________________________________________________________________________________________

Și din semințele de gutui putem obține o pulbere cu efecte emoliente asupra gâtului. Este utilă în laringită, traheită, bronșită, inflamații ale mucoaselor, hemoragii și metroragii.

Se colectează semințele de la cele 3 gutui și se usucă la soare sau pe plită, până devin casante.

Se macină apoi prin râșnița electrice de cafea, până rezultă o pulbere fină. Se păstrează într-un borcănel închis la culoare. Se ia câte ½ linguriță de pulbere, de 3 ori pe zi. Se ține sub limbă câteva minute înainte de a o înghiți.

Pentru a fi mai plăcută la gust și mai ușor de consumat, pulberea se poate combina cu puțină miere.

Cura durează 2 săptămâni. Ajută inclusiv la întărirea imunității, datorită efectelor vitaminizante și mineralizante.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Mariana Borloveanu, Pulberea de coji de gutui cu miere și propolis calmează tusea convulsivă, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 13, 10 decembrie 2016 – 10 februarie 2017, Editura Lumea Credinței, p. 15

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.