Rețetă din CASTANE pentru VARICE și alte afecțiuni VENOASE

Castanele sunt unul din cele mai vechi și eficiente remedii pentru bolile venelor. În scop terapeutic se folosește castanul sălbatic (Aesculus hippocastanum).

Fitoterapeutul Constantin Milică din Iași ne oferă rețeta unei tincturi de castan eficientă pentru varice, pe care o putem prepara ușor în casă. Se folosesc doar cojile.

Castan Sălbatic

Castanele sălbatice sunt prevăzute cu țepi la exterior. În interior pot conține unul sau două semințe (castane), care au coaja de culoare brună, lucioasă și miezul alb-galben.

Coaja castanelor conține escină și alte saponozide triterpenice, care au efecte tonifiante asupra venelor, vasoconstrictoare și antiinflamatoare.

Sunt de asemenea bogate în aminoacizi cu efecte anestezice, taninuri astringente și compuși flavonici (rutozid). Datorită acestor substanțe, cojile castanului sălbatic reduc durerile musculare, permeabilitatea vasculară și edemele, îmbunătățind rezistența capilarelor sangvine.

Principiile active ale cojile se dizolvă doar în alcool, de aceea cea mai bună formă de administrare este tinctura.

______________________________________________________________________________________________________

Tinctură de castane – rețetă

Ingrediente

• 40 g de coajă de castane
• 200 ml de alcool de 70°C

Preparare

Desfaceți coaja de pe castane, fără a păstra nici o porțiune din miez deoarece acesta poate fi toxic pentru consum. Tăiați cojile mărunt și lăsați-le să se usuce.

Puneți-le apoi într-un borcan de sticlă și turnați peste ele alcoolul. Închideți ermetic și lăsați-le la macerat vreme de 20-30 de zile. Agitați zilnic conținutul. Strecurați tinctura rezultată și păstrați-o în sticluțe închise la culoare.

______________________________________________________________________________________________________

Mod de administrare

Se iau câte 20-30 de picături, de 2-3 ori pe zi, diluate cu puțină apă. Tinctura se administrează înainte de masă. Se fac cure de câte 15-20 de zile pe lună. Între cure se fac pauze de câteva luni.

Concomitent cu tratamentul intern se va urma și vor face și aplicații cu unguent de castan sălbatic. Se masează zona afectată, de 1-2 ori pe zi.

Un astfel de unguent se poate procura de la magazinele naturiste sau se poate prepara la comandă în farmacii. Se va folosi la sfatul medicului.

______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Prof. Univ. Constantin Milică, Coaja de castane, un bun remediu in bolile venelor, Farmacia Verde

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]