Ceaiul de MĂRAR – leacul călugărilor tibetani pentru orice boală

Asemenea cimbrului, pătrunjelului și altor verdețuri populare, mărarul este o plantă aromatică extrem de hrănitoare.

Zarzavaturile se numără de altfel printre cele mai sănătoase surse de hrană care ne-au fost lăsate de Dumnezeu.

Privind la compoziția mărarului, vedem că 100 g ne oferă 257% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A, 140% din DZR de vitamina C, 82% din DZR de fier, 55% din DZR de mangan, 37,5% din DZR de acid folic (vitamina B9), 23% din DZR de vitamina B5, 21% din DZR de calciu, 16% din DZR de potasiu și cupru, 14% din DZR de magneziu și 14% din DZR de vitamina B6.

Conține cantități mici de fosfor, zinc, vitamina B1, vitamina B5, fibre, grăsimi și proteine.

Proprietățile terapeutice unice ale mărarului se datorează conținutului de monoterpeni (carvon, limonen, anetofuran) și flavonoide (kaempferol și vicenin).

Monoterpenii activează o enzimă care protejează organismul de radicalii liberi și neutralizează anumiți tipi de carcinogeni, precum benzopireni regăsiți în fumul de țigară și în fumul produs de grătare și incineratoare.

_______________________________________________________________________________________________________

Mărarul este o mirodenie anti-bacteriană. Asemenea usturoiului, are efecte bacteriostatice. Împiedică dezvoltarea mai multor tipuri de bacterii.

Are de asemenea proprietăți chemopreventive. Datorită conținutului bogat în minerale și fibre, mărarul oferă protecție împotriva pierderii de masă osoasă la femei după menopauză, și împotriva artritei reumatoide.

Frunzele proaspete de mărar, consumate ca atare, ușurează respirația persoanelor care suferă de astm sau alte probleme respiratorii.

Semințele de mărar conțin un ulei volatil cu o acțiune antibacteriană, antispastică și carminativă, fiind utile în balonare, flatulență, inapetență, colici intestinali și dispepsie. Este o plantă de leac și pentru crizele de sughiț.

Mărarul poate fi folosit și pentru combaterea afecțiunilor nervoase și a insomniei. Acest zarzavat este recomandat pe perioada lactației deoarece stimulează secreția laptelui matern.

Printre utilizările terapeutice ale mărarului se numără și combaterea bolilor de rinichi, hemoroizii și afecțiunile pielii.

_______________________________________________________________________________________________________

Ceaiul de mărar – un leac bun la toate

Călugării tibetani consumau adesea ceai de mărar, pe care îl considerau un panaceu. Aceștia făceau mănunchiuri de mlădițele de mărar verde, le legau de o sfoară și o atârnau de grinda casei. Nu le lăsau la uscat niciodată în soare.

În momentul în care aveau oaspeți, ei așezau pe masă un buchețel de mărar pentru uleiul volatil să acționeze asupra sistemului nervos și să producă o atmosferă liniștită și relaxantă, propice comunicării și socializării.

_______________________________________________________________________________________________________

Suc de mărar pentru tuse și probleme digestive

Se dau prin blender câteva frunze de mărar verde. Se adaugă 10-15 linguri de apă și se lasă o oră la macerat. Se strecoară printr-o pânză de tifon și se bea sucul ca atare, sau amestecat cu suc de morcov sau măr.

Se consumă câte 50 ml de suc, de 3 ori pe zi, la o distanță de 4 ore între doze.

Nu depășiți această cantitate, deoarece sucul de mărar va inhiba secreția sucurilor gastrice. Acest lucru poate fi util în gastrita hiperacidă.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Mariana Borloveanu, Mărarul, ajutor de mare preț în dezechilibrele hormonale, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 5/10 august – 10 octombrie 2015, Editura Lumea Credinței, pp. 22-24

2. The World’s Healthiest Foods, Dill: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=71

3. Nutrition and You, Dill weed (herb) nutrition facts: http://www.nutrition-and-you.com/dill-weed.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.