Leac mănăstiresc din SÂNZIENE pentru afecțiunile ENDOCRINE, HEPATICE și RENALE

Sânzienele înfloresc începând cu luna iunie și pot fi culese până la sfârșitul verii. În medicina tradițională sunt cunoscute pentru efectele lor benefice în bolile de rinichi, dureri de stomac, icter, afecțiuni ale pielii, epilepsie, isterie și cancer.

Sânzienele au efecte calmante și sedative. Sunt antiseptice, antiinflamatoare, laxative și vindecătoare la nivelul pielii.

Sânziene

Toate părțile plantei conțin taninuri, glicozide, acizi și vitamina C, iridoinglidozide, acid clorogenic și flavonoide – substanțe bioactive în sânziene care au proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antifungice.

Gustul lor amărui denotă utilitatea lor în afecțiunile hepatice. Ceaiul de sânziene curăță rinichii, ficatul, pancreasul și splina de toxine.

Este recomandat în probleme urinare (cistită, pietre la rinichi și vezică), tulburări ale sistemului limfatic, anemie, dropică, isteriePoate fi folosit și extern, pentru răni, psoriazis, furuncule, puncte negre.

Gargara cu ceai de sânziene ajută în caz de gușă. În medicina populară veche, aceste plante erau folosite pentru tratarea problemelor uterine. Florile erau așezate pe patul femeilor însărcinate pentru a le ușura durerile travaliului.

Câțiva autori citează proprietățile anticancerigene ale sânzienelor. Willfort recomandă ceaiul de sânziene în tratamentul cancerului limbii, atât intern, cât și la clătirea gurii. Maria Treben descrie în cartea sa câteva cazuri de carcinom laringian și cancerul limbii vindecate cu ceai de sânziene. Alte surse citează utilizările acestei plante în cancerul mamar, cancerul de gât și de cap.

_______________________________________________________________________________________________________

Ceaiul de sânziene se prepară din florile uscate, măcinate fin prin râșnița de cafea. Se folosesc 2 lingurițe de pulbere la 1 pahar de apă. Se lasă la macerat peste noapte. A doua zi se strecoară, iar maceratul rezultat se pune deoparte. Peste pulberea rămasă se mai adaugă ½ cană de apă clocotită și se acoperă.

Se lasă la infuzat 10 minute. După ce s-a răcit, se combină cele două preparate. Se bea o cană dimineața, și una seara, cu 30 de minute înainte de masă. Cura durează o lună de zi.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Research Gate, Effect of Galium verum aqueous extract on growth, motility and gene expression in drug-sensitive and -resistant laryngeal carcinoma cell lines: https://www.researchgate.net/publication/259455903_Effect_of_Galium_verum_aqueous_extract_on_growth_motility_and_gene_expression_in_drug-sensitive_and_-resistant_laryngeal_carcinoma_cell_lines

2. Mariana Borloveanu, Sânzienele sunt plante sfinte, tămăduitoare, Leacuri & Retete Manastiresti nr. 4/ iunie – august 2015

3. Herbalthera, Lady’s bedstraw (herbal) – useful properties and application of a lady’s bedstraw. Lady’s bedstraw northern, real, tenacious, fragrant, ordinary, soft: http://herbalthera.com/lady-s-bedstraw-herbal-useful-properties-and-application-of-a-lady-s-bedstraw-lady-s-bedstraw-northern-real-tenacious-fragrant-ordinary-soft/

4. Herbs 2000, Yellow Bedstraw: http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_yellow_bedstraw.htm

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.