Remedii pentru diminuarea COLESTEROLULUI și a mortalității din cauze CARDIOVASCULARE
Prevenirea bolilor cardiovasculare cu potențial fatal este posibilă prin scăderea concentrației de lipide din sânge cu ajutorul unei alimentații corecte.
Cercetările și statisticile realizate în ultima jumătate de secol au arătat că riscul ateroclerozei și a altor afecțiuni cardiovasculare este agravat de consumul excesiv de colesterol și grăsimi din produse de origine animală.
Studiile au arătat de asemenea o legătură strânsă între consumul de grăsimi animale și decesul din cauza bolilor coronariene. Pe măsură ce acest consum de grăsime scade, scade și riscul de deces.
Problema este că cei mai mulți dintre noi avem o dietă de influență americană, în care predomină carnea, ouăle și lactatele grase.
Deși medicii consideră astăzi că valoarea de 200 mg/dl a colesterolului nu este periculoasă, la populațiile sănătoase, această valoare este sub 100 mg/dl.
Dr. Daniel Boarim citează unele date statistice care arată că persoanele sănătoase consumă mai puțin de 100 mg de colesterol pe zi.
_______________________________________________________________________________________________________
Pentru a evita creșterea colesterolului și diminuarea excesului deja prezent trebuie să consumăm cât mai multe fructe, legume, verdețuri și plante.
Un studiu realizat de cercetătorii brazilieni a arătat că persoanele care urmează o dieta vegetariană au niveluri de colesterol și trigliceride mai mici decât persoanele cu o dietă omnivoră.
Cele mai reduse niveluri de lipide din sânge au fost observate la persoanele cu un stil de viață vegan, care nu consumă nici măcar produse lactate sau apicole.
Cercetătorii din Taiwan susțin că dieta vegană este asociată cu un risc scăzut de mortalitate din cauze cardiovasculare, datorită efectelor sale asupra profilului de lipide serice (colesterol LDL și trigliceride).
Cu toate acestea, la femeile aflate în perioada de pre-menopauză, este mai indicată dieta ovo-lacto-vegetariană.
_______________________________________________________________________________________________________
Remedii naturiste pentru scăderea colesterolului
• ceai din frunze de anghinare;
• ceai depurativ și stimulent al metabolismului:
– păpădie, coada-șoricelului, anghinare, trei-frați-pătați, pătlagină; se amestecă 2-3 plante în părți egale; se folosește 1 lingură de amestec la 300 ml de apă; se fierbe și se strecoară; după 1 săptămână se schimbă combinația plantelor (tot câte 2-3);
• ceai pentru îmbunătățirea circulației și tonifierea vaselor de sânge:
– păducel, coada-calului, flori de tei, rădăcină de păpădie; se folosește 1 lingură de amestec la 300 ml de apă; se fierbe și se strecoară; se beau câte 3 căni pe zi;
• tinctură de păducel contra aterosclerozei – se iau câte 20 de picături în 100 ml de apă, de 3 ori pe zi; se face o cură de câteva luni;
• ginkgo biloba pentru probleme ale circulației periferice și cerebrale; se ia câte 1 capsulă (200 mg), de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale;
• suc sau macerat de vinete
• usturoi crud sau capsule cu ulei de usturoi
• ceapă (crudă sau înăbușită)
• spanac
• 2-3 morcovi cruzi pe zi, înainte de prânz
• cură cu ananas sau mandarine
• prune proaspete
• 1 măr pe zi
• ulei de măsline sau ulei de sâmburi de struguri
_______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. De Biase SG, Fernandes SF, Gianini RJ, Duarte JL., Vegetarian diet and cholesterol and triglycerides levels, Arq Bras Cardiol. 2007: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17364116
2. Dr. Daniel Boarim, Boli Cardiovasculare – Colesterolul, Manual Practic de Medicină Naturistă, pp. 167-172
3. Huang YW, Jian ZH, Chang HC, Nfor ON, Ko PC, Lung CC, Lin LY, Ho CC, Chiang YC, Liaw YP., Vegan diet and blood lipid profiles: a cross-sectional study of pre and postmenopausal women, BMC Womens Health. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24712525