Când și cum se culege TEIUL (+ rețete și moduri de administrare)

Viețuitorii din mănăstiri, mari iubitori de remedii naturiste și cunoscători ai plantelor medicinale, ne spun cum se culege și cum se folosește în scop terapeutic teiul.

Acest arbore își apleacă spre noi cu multă dragoste frunzele și florile lui vindecătoare, și ne invită să le culegem și să le întrebuințăm în folosul sănătății noastre. Are efecte benefice asupra sistemului nervos, asupra inimii și asupra sistemului respirator.

Flori de Tei

Culesul teiului începe pe la finele lunii iunie, când florile încep deja să răspândească parfumul lor amețitor. Așa cum unele plante trebuie recoltate pe timp de soare, sau la o anumită oră, teiul trebuie cules după ploaie.

Este momentul în care dețin cea mai mare concentrație de principii active. Totodată, ploaia spală frunzele și florile de impurități și ni le oferă de-a gata pentru a le folosi mai departe.

Se rup crenguțele cu tot cu frunze. Se pot folosi imediat, sau se pot lăsa să se usuce în locuri umbroase, bine aerisite, până devin casante, după care se depozitează în pungi de hârtie sau săculeți de pânză.

______________________________________________________________________________________________________

Nu e de mirare de cei monahii îndrăgesc atât de mult ceaiul de tei. Aceștia îl preferă seara, datorită efectului liniștitor. Ceaiul de tei este un calmant natural formidabil, care induce o stare de relaxare la nivelul corpului și a psihicului și dă o stare de pace și de bine. Este renumit pentru acțiunea sa neurosedativă.

Plimbările pe sub teii înfloriți este o adevărată terapie pentru trup, minte și suflet. Teiul are proprietăți sedative, antispastice, emoliente, antiinflamatoare, diuretice, sudorifice, spasmolitice, decongestionante și regeneratoare la nivel mental.

Este indicat într-o varietate de afecțiuni:

– agitație, iritabilitate
– anxietate, nevroză
– palpitații
– dureri de inimă, dispnee
– migrene, cefalee
– răceală, viroze, bronșită
– tulburări digestive, biliare și urinare (pe fond nervos)
– insomnie

Din frunzele și florile teiului putem obține infuzie, macerat, tinctură sau pulbere.

______________________________________________________________________________________________________

Infuzia de tei

Ceaiul de tei este totodată foarte aromat și dulce, încât nu necesită zahăr sau miere. Florile sale conțin zaharuri naturale, farnesol (uleiul esențial care fă teiului parfumul specific), și alte substanțe cu efecte terapeutice: taninuri, flavonoide, mucilagii și glucozide.

Se folosește 1 linguriță de flori și frunze uscate și mărunțite la 1 cană de apă clocotită sau 10 flori de tei proaspete. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se filtrează. Se poate bea ca atare, sau aromat cu suc de lămâie și/sau miere.

Pulberea de tei

Pentru a obține pulbere de tei, dați plantele uscate prin râșnița electrică de cafea și apoi printr-o sită, pentru a obține o pudră cât mai fină. Se păstrează într-un borcănel de sticlă. Se va folosi în maxim 1 săptămână. Se ia câte 1 linguriță, de 2 ori pe zi. Se ține sub limbă câteva minute, apoi se înghite cu apă.

______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Mariana Borloveanu, Florile de Tei Neurosedative și antispastice, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 5, August-Octombrie, 2015, Lumea Credinței

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.