3 remedii pentru ÎNTĂRIREA OASELOR

Plantele și alimentele folosite la prepararea acestor rețete sunt renumite pentru conținutul lor bogat în calciu și alte minerale care ajută la creșterea nivelului de calciu din organism, întărirea oaselor și protejarea integrității osoase. 

1. MĂRAR

Puțini dintre noi știm că mărarul este o sursă bună de calciu, asemenea altor plante aromatice – precum măghiaranul, cimbrul, oregano, menta, salvia, pătrunjelul, rozmarinul, semințele de țelină și semințele de mac. Acesta conține de asemenea magneziu și fosfor.

Semințe de Mărar

1 linguriță de semințe de mărar ne poate oferi tot atâta calciu cât 1 cană de lapte de vacă, ceea ce înseamnă că sunt o alternativă vegetală la lactatele de origine animală.

În scop terapeutic, le putem consuma sub formă de tinctură. Aceasta se prepară în casă după o rețetă simplă:

Ingrediente

• 3 lingurițe de pulbere de semințe de mărar
• 100 ml de alcool de 50 de grade

Preparare

Semințele se macină mai întâi prin râșnița electrică de cafea, până se fac pulbere. Se pun apoi într-un borcan și peste ele se toarnă alcoolul.

Se închide recipientul cu capacul și se lasă la macerat vreme de 9 zile, după care se strecoară.

Mod de administrare

Se ia câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi. Fiecare linguriță de tinctură se amestecă într-o jumătate de pahar (100 ml) de apă și apoi se bea. Cura durează 3 săptămâni.

______________________________________________________________________________________________________

2. COJI de OUĂ

Cojile de ouă conțin un calciu asemănător calciului regăsit în oasele umane. Este un calciu biodisponibil, adică ușor absorbit de către corp și ușor folosit. Acesta s-a dovedit a fi la fel de bun sau chiar mai bun decât carbonatul de calciu purificat. 

Cercetătorii de la Institutul Național de Boli Reumatice din Piestany, Replublica Slovacă, susțin că pudra de coji de ouă de găină constituie o sursă naturală de calciu și alte elemente (strontium, fluorină) cu efecte pozitive asupra metabolismului osos.

Studiile experimentale și clinice au arătat că pudra de coji de ouă are efecte antirahitice la șobolani și la oameni. Studiile in vitro au arătat că pulberea de coji de ouă stimulează creșterea cartilajelor.

Rezultate bune au fost obținute asupra densității osoase la femelele de șobolan cu osteoporoză post-menopauzală și ovariectomie. Studiile umane au confirmat că aceasta poate preveni osteoporoza.

Cercetările clinice pe femei postmenopauzale cu osteoporoză senilă au demonstrat că pulberea de coji de ouă reduce durerea și resorbția osoasă și crește mobilitatea și densitatea oaselor, împiedicând pierderea de masă osoasă.

Ingrediente

• 4 coji de ouă
• 2 lămâi

Preparare

Ouăle se spală bine, apoi se fierb. După ce s-au răcit, se curăță, iar cojile se păstrează. Se îndepărtează pielița din interior.

Se mărunțesc între degete și se pun într-un borcan de sticlă. Se adaugă sucul de la cele 2 lămâi și se închide ermetic. Se lasă 3 zile la macerat, apoi se strecoară sucul printr-o sită fină sau printr-un tifon.

Se adaugă o cantitate egală de miere. De pildă, dacă ați obținut 200 ml de suc, se adaugă 200 g de miere.

Mod de administrare

Se consumă câte 1 linguriță, de 1-3 ori pe zi, înainte de mese, și încă pe-atâtea lingurițe după mese.

______________________________________________________________________________________________________

3. COADA-CALULUI

Această plantă conține cantități impresionante de minerale importante pentru integritatea oaselor: calciu, siliciu, fosfor.

Datorită conținutului de acid silicic într-o formă solubilă, această plantă este de mare ajutor persoanelor cu nivelul calciului sub limită (hipocalcemie). Odată ajuns în corp, siliciul se transformă în calciu.

Siliciul ajută la fixarea calciului, astfel încât organismul să poată depozita cantități mai mari de acest mineral, pentru a-l folosi ulterior pentru repararea oaselorCoada-calului ajută repararea țesuturilor osoase, la sudarea fracturilor și la combaterea osteoporozei.

Un studiu publicat în anul 1999 de University of Maryland Medical Center a arătat că extractul de coada-calului a îmbunătățit densitatea osoasă la femei.

Botanistul John Ray Christopher recomanda o formulă de ceai bogat în calciu pe bază de coada-calului, paie de ovăz, rădăcină de tătăneasă și lobelia.

Planta se poate administra sub formă de pulbere sau decoct. Planta uscată se macină fin prin râșnița electrică de cafea, iar pulberea se păstrează într-un borcănel de sticlă. Se ia câte 1 vârf de cuțit, de 3-4 ori pe zi. Este bine să se macine în cantități mici, cât ajung pentru o zi de tratament.

Decoctul se prepară dintr-o linguriță de coda-calului uscată și 1 cană de apă. Se fierbe un sfert de oră, apoi se strecoară. Se consumă câte 2-5 căni pe zi.

Atenție, aceste remedii nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului, consultul medical sau tratamentul prescris de medicul specialist. 

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Prof. Elena Păușescu, Prof. Consuela Păușescu, Prof. Adriana Nicolae Păușescu, ARTICULAȚII, ÎNTĂRIREA OASELOR, Boli ale Organismului, Tratamente și Rețete Naturiste, Editura Nova Didact, Râmnicu-Vâlcea, 2013, p. 61

2. Dr. Edward Group, 11 Foods High in Calcium, Global Healing Center: http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/foods-high-in-calcium/

3. Rovenský J, Stancíková M, Masaryk P, Svík K, Istok R., Eggshell calcium in the prevention and treatment of osteoporosis, Int J Clin Pharmacol Res. 2003: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15018022

4. The World’s Healthiest Foods, Dill: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=71

5. Herbwisdom, Horsetail Equisetum: http://www.herbwisdom.com/herb-horsetail.html

6. Natural News, Horsetail and oat straw are two powerhouse herbs for calcium: http://www.naturalnews.com/036941_calcium_horsetail_oat_straw.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.