TĂTĂNEASA vindecă suferințele STOMACULUI

Tătăneasa (Symphytum officinale) este folosită ca o plantă medicinală de câteva sute de ani. Cercetătorii recente au demonstrat eficacitatea și siguranța rădăcinii în tratarea durerilor musculare și articulare.

Studiile clinice au arătat că această plantă ușurează durerile, inflamația și umflăturile la persoanele cu artrită degenerativă, mialgie acută la spate, luxații, contuzii și entorse, inclusiv la copiii de 3 ani.

Tătăneasă (Symphytum officinale)

Terapeuta austriacă Maria Treben recomanda rădăcina de tătăneasă și pentru afecțiunile interne. Din rădăcinile plantei se prepară un ceai util în afecțiuni pulmonare și gastrointestinale.

• Bronșită, pleurezie, tuberculoză. Rădăcinile se infuzează în lapte.

• Boli de plămâni. Se poate folosit vinul de tătăneasă. Acesta se prepară din 2-5 rădăcini de tătăneasă proaspete, tăiate mărunt și lăsate la macerat într-un litru de vin alb, timp de 5-6 săptămâni.

• Ulcer gastric, diaree cu sânge. Se va prepara un ceai mixt din 100 g de tătăneasă, 50 g de gălbenele și 50 g de troscot. Se bea câte 1 cană, de 3 ori pe zi.

• Gastrite și ulcere acide. Se pun 1-2 lingurițe de rădăcină de tătăneasă mărunțită la fiert cu 300 ml de apă. Se lasă 5 minute să clocotească, apoi se macerează încă 2 ore. Se bea câte 1 cană de 2-3 căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere de albine.

Fitoterapeutul Constantin Milică ne dezvălui și modul în care acționează această plantă. Tătăneasa conține mucilagii și alantoină, substanțe cu proprietăți antiinflamatoare, calmante și cicatrizante.

Pe lângă faptul că reducere durerile, tătăneasa ajută la regenerarea țesuturilor ulcerate ale mucoasei stomacului.

La fel de bună este și tinctura de tătăneasă, care se poate procura de la magazinele naturiste sau se poate prepara în casă. Se macină 10 rădăcini uscate de tătăneasă prin râșnița electrică de cafea și se pun în 100 ml de alcool tare. Se lasă 8 zile, apoi se strecoară. Se iau câte 20 de picături, de 3 ori pe zi, după mese.

Precauții și contraindicații

Utilizarea internă a acestei plante este foarte controversată astăzi.

În trecut a fost folosită în diverse afecțiuni interne. Studiile au arătat însă că tătăneasa conține alcaloizi pirolizidinici, care pot cauza toxicitate la nivelul ficatului.

Majoritatea cercetărilor au folosit alcaloizi pirolizidinici izolați, injectați în animale concentrații mari.

În plus, unele studii au arătat că unele tipuri de alcaloizi pirolizidinici au și proprietăți benefice, anume anticancerigene, antimicrobiene, antiinflamatoare și anti-HIV.

Cei mai mulți autori nu mai recomandă tătăneasa pentru uz intern. Academicianul Ovidiu Bojor este unul din ei.

Dacă vreți să folosiți tratamentul descris mai sus, consultați un fitoterapeut cu experiență.

Cereți sfatul unui specialist, care a mai folosit această plantă și care cunoaște dozele potrivite. Fiecare persoană reacționează în felul ei la un anumit tratament. Din acest motiv este bine să cereți sfatul unui fitoterapeut înainte de a începe un tratament naturist.

Nu folosiți tătăneasă în doze mari. 

Consumul intern de tătăneasă trebuie evitat în special de persoanele cu boli de ficat, de cei care iau medicamente ce pot afecta ficatul, de femeile gravide și mamele care alăptează.

Planta este contraindicată de asemenea în ulcere și gastrite hipoacide, deoarece poate declanșa apariția carcinomului gastric.

Surse bibliografice:

1. Christiane Staiger, Comfrey root: from tradition to modern clinical trials, Wien Med Wochenschr. 2013 Feb: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3580139/

2. Maria Treben, TĂTĂNEASA, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, p. 60

3. Prof. Univ. Constantin Milică, Tătăneasa, Plantă De Leac Pentru Stomac, Plămîni Şi Articulaţii, Farmacia Verde: https://farmaciaverde.wordpress.com/2008/04/01/tataneasa-planta-de-leac-pentru-stomac-plamini-si-articulatii/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.