VALERIANĂ cu MIERE – remediu pentru DEPRESIE, ANXIETATE, afecțiuni digestive și cardiace cu substrat nervos

Valeriana este una din cele mai bune plante pentru tratarea suferințelor emoționale și a bolilor care se dezvoltă pe fond nervos.

Cunoscută în popor sub numele de odolean, valeriana este renumită pentru eficiența ei în tratarea insomniei și a afecțiunilor digestive și cardiovasculare cu substrat nervos.

Valeriană și Miere

Valeriana îmbunătățește durata și calitatea somnului și are efecte bune asupra persoanelor cu anxietate moderată.

Afecțiuni nervoase:

– agitație
– crize de nervi, isterie
– dureri de cap
– insomnie, tulburări de somn
– astenie nervoasă
– șocuri emotive
– excitabilitate nervoasă și psihică
– tremurături
– epilepsie, convulsii
– stres, spaimă
– oboseală
– nod în gât
– depresie, cu crize de plâns
– dezechilibre ale sistemului nervos

Afecțiuni cardiace cu substrat nervos:

– hipertensiune arterială
– cardiopatie ischemică
– angină pectorală
– tahicardie, palpitații

Afecțiuni digestive pe fond nervos:

– dureri de stomac
– colici
– colon iritabil
– dizenterie, vomă

Rădăcina de valeriană se găsește la magazinele naturiste și în piețe. Totodată, se poate recolta din natură, la început de toamnă. Se sapă în jurul rădăcinii cu o cazma, se scoate cu grijă, se spală, se despică bucăți și se lasă la uscat în locuri aerisite. Rădăcinile uscate se păstrează în pungi de hârtie.

Moduri de administrare

Una din cele mai bune forme de administrare a valerianei este pulberea. Aceasta se obține prin măcinarea fină a rădăcinii uscate prin râșnița electrică de cafea.

Se macină în doze mici, cât se consumă o dată. Se ia câte ½ linguriță de pulbere, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Pentru a fi mai ușor de administrat, se poate combina cu miere de albine (1 linguriță de pulbere și 1 linguriță de miere).

Persoanele care suferă de anxietate pot face o cură de 2 luni, urmată de o pauză de 2-3 săptămâni. Planta nu are efecte secundare precum medicamentele anxiolitice sintetice.

În depresie, stres și astenie se face o cură de 2-3 săptămâni. Se ia ½ linguriță de pulbere dimineața, ½ linguriță seara și încă ½ linguriță înainte de culcare.
Precauții și contraindicații

Depășirea cantităților recomandate poate cauza amețeală, probleme de coordonare, tulburări de concentrare și dureri de cap. Este bine să evitați consumul acestei plante când sunteți la volan.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Hadley S, Petry JJ., Valerian, Am Fam Physician. 2003 Apr 15;67(8):1755-8: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12725454

2. Formula As, Valeriana: http://www.formula-as.ro/2007/788/medicina-naturii-44/valeriana-8347

3. Prof. Univ. Constantin Milică, Valeriana, calmantul ideal al sistemului nervos, Ziarul Lumina: http://ziarullumina.ro/valeriana-calmantul-ideal-al-sistemului-nervos-28437.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.