2 linguri de SEMINȚE de IN pe zi pot reduce TENSIUNEA arterială cu 7-15 puncte

Numeroase studii au demonstrat valoarea remarcabilă a semințelor de in în ceea ce privește profilaxia și tratamentul bolilor cardiovasculare

De altfel, aproape toate tipurile de semințele ajută la controlul factorilor de risc cardiovasculare prin faptul că scad tensiunea arterială și nivelul grăsimilor din sânge.

Semințele de In Scad Tensiunea Arterială

Semințele de in s-au arătat în mod deosebit eficiente datorită conținutului de Omega-3, acizi grași esențiali asociați cu beneficii cardiovasculare importante. Acestea reprezintă o alternativă vegetală la peștele gras, bogat în Omega-3.

Semințele de in sunt însă cea mai bună sursă de acid alfa-linoleic sau ALA (70%), un tip de acid gras Omega-3 care a demonstrat un impact pozitiv asupra bolilor cardiovasculare în studiile clinice, epidemiologice și experimentale.

Pe lângă Omega-3, semințele de in conțin și alți compuși care contribuie la prevenirea bolilor de inimă, precum lignani (cu proprietăți fitoestrogene) și fibre.

________________________________________________________________________________________________

Un studiu mic, realizat în anul 2013 de Centrul de Cercetări al Spitalului Boniface din Canada, a arătat că semințele de in au o acțiune anti-hipertensivă puternică.

Cei 110 participanți sufereau de boala arterială periferică. Aceștia au fost împărățiți în două grupuri: un grup a primit câte 30 g de semințe de in măcinate pe zi, adăugate în diferite alimente sau preparate alimentare, iar celălalt grup a primit un placebo.

Studiul a durat 6 luni de zile. Rezultatele au arătat că la persoanele care au consumat semințe de in, nivelurile plasmatice de Omega-3, acid alfa-linoleic și enterolignani a crescut de 2 până la 50 de ori.

Tensiunea arterială sistolică a fost cu 10 mm Hg mai mică, iar tensiunea arterială diastolică a fost cu 7 mm Hg mai mică la persoanele hipertensive care au primit zilnic semințe de in.

Participanții care la începutul studiului aveau tensiunea arterială sistolică ≥ 140 mm Hg, la ieșirea din studiu au obținut o reducere de 15 mm Hg în tensiunea arterială sistolică și o reducere de 7 mm Hg în tensiunea arterială diastolică în urma consumului de semințe de in.

________________________________________________________________________________________________

Un alt studiu, publicat în Jurnalul Nutrition în 2015 a arătat că aceeași doză – 30 g de semințe de in – a scăzut semnificativ nivelul colesterolului la participanții cu risc cardiovascular crescut.

________________________________________________________________________________________________

30 de grame de semințe de in înseamnă aproximativ 2 linguri. Datorită versatilității lor, le putem incorpora în diverse preparate: aluaturi, salate, smoothie-uri, terci de cereale etc. Într-un studiu rusesc, doza de 50 g de semințe de in pe zi nu a produs efecte adverse la oameni. 

________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Rodriguez-Leyva D., Dupasquier CM, McCullough R, Pierce GN., The cardiovascular effects of flaxseed and its omega-3 fatty acid, alpha-linolenic acid: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24126178

2. Edel AL., Rodriguez-Leyva D., Maddaford TG., Caligiuri SP., Austria JA., Weighell W., Guzman R., Aliani M., Pierce GN., Dietary flaxseed independently lowers circulating cholesterol and lowers it beyond the effects of cholesterol-lowering medications alone in patients with peripheral artery disease, J Nutr. 2015 Apr;145(4):749-57: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25694068

3. Martinchik AN, Baturin AK, Zubtsov VV, Molofeev VIu, Nutritional value and functional properties of flaxseed, Vopr Pitan. 2012;81(3):4-10: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22888664

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]