TĂTĂNEASA, planta-minune care vindecă felurite DURERI și RĂNI

Tătăneasa (Symphytum officinale) este una din cele mai apreciate plante medicinale. Are o tradiție lungă în medicina naturistă. Botaniști din toate timpurile și regiunile lumii o recomandă pentru un număr mare de afecțiuni ale pielii și dureri.

În secolul al 17-lea, botanistul Nicholas Culpeper scria într-una din cărțile sale că tătăneasa foarte puternică în consolidarea osoasă, iar siropul este extrem de eficient în tratarea rănilor, durerilor externe sau interne, fracturilor, inflamațiilor, gutei și articulațiilor dureroase.

Tătăneasă (Symphytum officinale)

Terapeuta austriacă Maria Treben spunea că tătăneasa este una din cele mai bune și indispensabile plante pe care natura ni le oferă. Frunzele sale au capacitatea de a repara articulațiile sever afectate. În cartea sa – „Sănătate din Farmacia Domnului” –  puteți găsi numeroase mărturii ale celor care s-au vindecat de dureri reumatice și articulare iremediabile cu ajutorul acestei plante.

Numeroase studii au arătat că tătăneasa (aplicată extern) este la fel de eficientă sau chiar mai eficientă decât medicamentele sintetice.

Cremele cu extract de tătăneasă s-au dovedit eficiente și tolerabile în diferite tipuri de inflamații, răni, leziuni și umflături ale mușchilor și articulațiilor, osteoartrită, artrită degenerativă, luxații, entorse și contuzii cauzate de accidente, inclusiv la copii de peste 3-4 ani:

– deformare acută a articulației gleznei
– reducerea durerii la mișcare și în stare de repaus
– mialgie acută la nivelul spatelui
– contuzii, luxații și distorsiuni (studii realizate pe copii de 4-12 ani)

– simptome ale sistemului locomotor
– dureri musculare
– edem (umflătură), suprasolicitare musculară
– contuzii și distorsiuni acute ale articulației genunchiului
– dureri acute de spate, lumbago
– osteoartrită dureroasă
– reumatism muscoscheletal (epicondilită, tendovaginită, periartrită)

Proprietățile terapeutice ale rădăcinii de tătăneasă se bazează pe efectele sale antiinflamatoare și analgezice. Această plantă stimulează regenerarea țesuturilor și ajută la repararea osoasă prin faptul că susține formarea de calus osos (os nou).

Cei mai importanți compuși sunt alantoina și acidul rozmarinic. În studiile pe animale, aceștia au inhibat stresul oxidativ și inflamațiile. Inclusiv părțile aeriene ale plantei pot fi folosite în scop terapeutic.

Moduri de utilizare

În studiile realizate pe copii cu diferite contuzii, luxații și distorsiuni, cercetătorii au folosit o cremă cu 35% de extract de rădăcină de tătăneasă. Crema a fost aplicată de 3, de 4 sau de 2 ori pe zi.

La persoanele cu vârsta medie de 43 de ani, aceeași cremă a fost aplicată de 2-3 ori pe zi pentru contuzii, dureri articulare, luxații și dureri musculare. Durata medie a tratamentului a fost de 11-12 zile.

S-a constatat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor: durere în stare de repaus și în timpul nopții, durere la mers, sensibilitate la atingere, mobilitate articulară afectată, dureri musculare. Rigiditatea articulară de dimineață a fost redusă cu 94% de la 17 minute la 1 minut.

Mai multe despre modul concret de utilizare a acestei plante puteți citi în acest articol.

_______________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. C. Staiger, Merck Selbstmedikation GmbH, Rößlerstr, Comfrey: A Clinical Overview, Phytotherapy Research Journal, 2012: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.4612/full

2. Maria Treben, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, 2007, p. 59-61

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.