Suc de Mărar – Efecte Detoxifiante

Mărarul (Anethum graveolens) a fost multă vreme folosit ca un remediu eficace pentru digestie. Numele său provine din limba nordică veche, unde mărarul, sau “Dilla“ înseamnă “a adormi“. De aceea decoctul de semințe de mărar fierte în lapte este considerat și astăzi un leac special pentru insomnie.

Mărarul (Anethum graveolens)

Mărarul (Anethum graveolens)

Mărarul – Indicații terapeutice

Frunzele proaspete de mărar mestecate pot ajuta la ameliorarea sughițului. Semințele de mărar sunt o sursă bună de fier, calciu și mangan, care pot ajuta la întărirea oaselor și dinților. Acestea conțin de asemenea urme de aminoacizi. Soldații își frecau rănile și arsurile cu semințe de mărar, ca agent de curățare și dezinfectare.

Arginina din mărar este un compus care stimulează sistemul endocrin, iar semințele sale, sau planta murată poate ajuta femeile care alăptează la creșterea producției de lapte. Mărarul determină organismul să secrete anumiți hormoni care ajută la reglarea ciclului menstrual.

Cel mai important beneficiu al mărarului este faptul că acesta conține monoterpene. Aceste substanțe se găsesc de fapt în semințele de mărar, precum și în semințele de chimen sau semințele de țelină. Monoterpenele luptă împotriva cancerului prin faptul că ajută ca celulele pre-canceroase să devină normale și previne dezvoltarea lor. Mai mult, în cazul cancerului deja instalat, monoterpenele omoară celulele care sunt deja maligne.

Proprietățile antioxidante ale mărarului sunt de asemenea extrem de utile în protejarea organismului împotriva cancerului. Acestea inhibă radicalii liberi și mai ales substanțele cancerigene din fumul de tutun.

Monoterpenele și flaovnoidele din mărar ajută de asemenea la reducerea congestiilor de la nivelul pieptului care apar din cauza alergiilor.

Rețetă Suc de Mărar

Mărarul este un zarzavat cu efecte diuretice extraordinare, și de aceea este adesea recomandat sub formă de suc sau ceai pentru detoxifierea organismului. În vechime, Hipocrate utiliza mărarul ca o soluție de curățat gura, datorită proprietăților antimicrobiene prin care mărarul combate infecțiile din interiorul cavității bucale.

Pentru prepararea sucului, se folosesc atât frunzulițele, cât și tupinițele mărarului. Se pune un pumn de mărar în robotul sau storcătorul electric împreună cu 10 linguri de apă. Pasta obținută se lasă să se decanteze, și apoi se strecoară. Sucul astfel extras se bea imediat. Se poate combina cu suc de morcovi, pentru efecte mai puternice. Sucul de mărar se poate păstra și la frigider, maxim 4 ore.

Suc de Mărar

Suc de Mărar

Consumat regulat, sucul de mărar proaspăt extras ajută la prevenirea pietrelor la rinichi și vezică biliară. Se pot bea în jur de 50 ml de suc, de 3 ori pe zi. Ajută de asemenea în caz de nefrită, la reducerea colesterolului rău. O cură cu suc de mărar se ține cel mult 14 zile.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Multumim mult de tot echipei dvs. ptr toate aceste informatii !!!Excelent!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.