LIMONADĂ cu CĂPȘUNI și MIERE – rețetă + beneficii
Aceasta este una din rețetele care ne oferă posibilitatea să consumăm căpșunile în stare proaspătă, beneficiind astfel de toate calitățile nutriționale și curative ale fructelor. Nimic nu se fierbe, nimic nu se pierde.
Căpșunile sunt bogate în apă, vitamine și minerale prețioase, precum vitamina C, vitamina K, vitamina B9, potasiu, magneziu, mangan, antioxidanți și fibre. Au un conțin scăzut de calorii și carbohidrați.
Consumul de căpșuni a fost asociat cu sănătatea ochilor și a creierului, cu scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea simptomelor de gută și artrită. Totodată, căpșunile previn diverse tipuri de cancer și reduc semnele îmbătrânirii premature.
Nu în mod întâmplător căpșunile seamănă la culoare și formă cu inima omului. Datorită conținutului de antioxidanți – acid elagic, antocianini, catechine, quercetină și kaempferol, aceste fructe reduc riscul bolilor cardiovasculare.
Căpșunile inhibă formarea colesterolului LDL și a celui total. Totodată, ajută la relaxarea vaselor de sânge, și prin îmbunătățirea circulației, previn diverse probleme cardiovasculare. Fibrele pe care le conțin contribuie de asemenea la reducerea colesterolului din artere și din vasele de sânge.
___________________________
Dacă nu aveți voie de nici un fel de îndulcitor, alegeți căpșuni coapte bine, care să dea dulceață naturală limonadei. Sau puteți folosi un îndulcitor fără calorii, acceptat și în diabet, precum stevia (Stevia rebaudiana).
Ingrediente
• 500 g de căpșuni
• 3-5 lămâi (240 ml de suc)
• 100-200 g de miere
• 1 litru de apă
Preparare
Îndepărtați codițele căpșunilor și spălați-le bine de impurități. Tăiați-le în patru și puneți-le în vasul blenderului. Adăugați mierea de albine, sucul de lămâie proaspăt stors și apa.
Mixați câteva secunde, până când rezultă un suc cremos și omogen. Ajustați cantitatea de apă funcție de consistența pe care o doriți pentru limonadă.
Puteți prepara un sirop mai gros, care poate fi diluat ulterior cu mai multă apă.
Gustați de dulce, și dacă mai este nevoie, mai adăugați miere.
Serviți limonada ca atare, sau cu cuburi de gheață.
Puteți folosi apă minerală în loc de apă plată, pentru a obține o băutură acidulantă.
Pentru o aromă mai răcoritoare, puteți pune și câteva frunzulițe de mentă verde la mixare, sau 1-2 picături de ulei esențial de mentă (pentru uz intern).
_______________________
Sursă: Organic Facts, 18 Surprising Benefits Of Strawberry: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/strawberries.html