PEȘTE marinat pentru IARNĂ
Peștele este o carne ușoară, curată și foarte sănătoasă, pe care ar trebui să o includem mai des în meniul săptămânal. Tot mai multe studii demonstrează beneficiile consumului de pește.
Oamenii de știință italieni de la Universitatea din Milano – Departamentul de Științe Farmacologice susțin cei mai câștigați din consumul de pește sunt persoanele cu boli sau risc cardiovascular.
Studiile din anii ’70 și cele realizate ulterior au arătat că peștele îmbunătățește sănătatea inimii, reduce procesele inflamatorii și trombotice, scade trigliceridele, reduce riscul bolilor coronariene, hipertensiunea arterială moderată, previne aritmiile cardiace și decesul subit.
Aceste beneficii se datorează în mare parte conținutului bogat în acizi grași esențiali Omega-3. Un mod simplu de a conserva peștele proaspăt pentru iarnă este marinat în oțet, la borcan,.
Cuprins
Pește marinat pentru iarnă – rețetă
Ingrediente
• 1 kg de pește
• 100 g de morcovi
• 1 ceapă
• 250 ml de oțet
• 750 ml de apă
• 2 foi de dafin
• 30 de boabe de piper
• 2 linguri de sare
• 1 linguriță de cimbru și coriandru
Preparare
Se poate folosi macrou, crap, caras, șalău, știucă sau alt pește care vă place. Din cantitățile date ies circa 6 porții. Puteți mări sau micșora cantitățile, după preferință.
După ce ați curățat și spălat bine peștele, tăiați-l bucăți potrivite. Prăjiți-l puțin în ulei încins (pentru a fi mai gustos), apoi lăsați-l să se răcească.
Între timp, pregătiți marinata. Puneți apa, oțetul, sarea, boabele de piper, dafinul, cimbrul și coriandrul într-o cratiță, care se pune pe foc și se lasă până începe a fierbe.
Pregătiți borcanele. Puteți folosi un borcan mare de 3 litri sau borcane mai mici.
Așezați pe fundul borcanelor un strat de pește, iar deasupra un strat de ceapă și morcovi tăiate rondele. Continuați așa până umpleți borcanele aproape până la gură. Așezați borcanele pe linguri și turnați amestecul clocotit de apă, oțet și condimente.
Puneți capacele și fixați-le bine. Păstrați borcanele în cămară. Poate fi servit după 3-4 zile. rezistă bine peste iarnă
Surse:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14623484
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19326716
dar fara sa fie prajit pestele nu ar fi mai sanatos ? si faina ce rol are ?
Eu nu îl prajesc, îl pun in tava cu hartie de copt la cuptor cel putin 40 de minute , pana scade toata zeama din el si se rumeneste, dupa care torn solutia cu otet ( cea din postare ) înfiletez capacul si sterilizez trei sferturi de ora din momentul fierberii . La doua zile repet fierberea . Folosesc borcane de 800 de gr si peste cu carnea alba. , salau , stiucă si oblete. Uneori si platică .
Se pastreaza peste iarna, excelent !!!!
Cu bulionul ce faci i-l pui la ciorba ? 😬
O reteta faina.Multumesc
O întrebare, pestele cum este fert ,prăjit,crud .
Ce ziceti, ar merge aceasta reteta cu peste afumat în loc de peste fript? La o cantitate de câteva zeci de kg de peste ar fi mai usor de afumat decât de prajit