Salată de DOVLECEI copți – o alternativă (mai bogată în antioxidanți) la salata de vinete

Această salată de dovlecei copți seamănă foarte mult cu salata de vinete. Este o variantă mult mai accesibilă, întrucât dovleceii au un sezon foarte lung și sunt extrem de ieftini și ușor de găsit peste tot.

Ideal ar fi să folosiți dovlecei de la țară sau dintr-o sursă sigură, pentru a evita pericolul de a consuma pesticide, mai ales dacă doriți să lăsați dovleceii cu tot cu coajă.

Salată de Dovlecei Copți

Salată de Dovlecei Copți

Salată de dovlecei copți – rețetă

Ingrediente

• 3 dovlecei potriviți
• 1 ceapă
• 1 cățel de usturoi
• 3-4 fire de pătrunjel verde
• 3 linguri de ulei
• 2 lingurițe de suc de lămâie
• ¼ linguriță de amestec de condimente
• sare după gust

Preparare

Dovleceii pe care îi folosiți la salată trebuie să fie tineri, pentru a nu conține semințe multe sau foarte mari. Spălați-i bine, fără să-i curățați de coajă. Studiile recente au arătat că în coajă se găsește cea mai mare concentrație de antioxidanți.

Pentru a-i pregăti pentru coacere, tăiați dovleceii în patru, o dată pe lungime, și de două ori pe lățime. Puneți peste ei sare și puțin ulei.

Așezați-i într-o tavă de cuptor, cu partea tăiată în sus. Lăsați-i circa jumătate de oră să se coacă la foc mare (200 grade Celsius). Sunt gata când furculița pătrunde ușor prin ei.

Puneți uleiul la încins într-o tigaie și căliți ceapa până devine moale. Adăugați usturoiul zdrobit și pătrunjelul tocat mărunt. Amestecați constant timp de 2 minute, apoi adăugați condimentele și închideți focul.

După ce s-au copt bine, dovleceii se scot într-o sită și se presează cu o paletă pentru a elimina excesul de zeamă. Lăsați-i să se scurgă în sită până se răcoresc și pot fi folosiți la salată.

Tocați-i pe un fund de lemn ca pe vinete, până devin pastă. Puneți-i într-un bol încăpător și adăugați amestecul de ceapă. Amestecați până la omogenizare.

Pentru a vă ușura munca și a obține o salată mai fină, pasați toate ingredientele cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie.

Dacă nu vreți să folosiți prăjeală la salată, nu mai căliți ceapa și usturoiul, ci adăugați-le crude, tocate cât mai fin cu putință. Salata va fi gustoasă în ambele cazuri, datorită dovleceilor copți în cuptor.

Gustați de sare și adăugați sucul de lămâie proaspăt stors. Se servește rece, cu roșii, castraveți, ardei sau alte legume crude.

Beneficiile consumului de dovlecei sunt detaliate în acest articol. http://lataifas.ro/alimentatie-sanatoasa/47186/dovleceii-un-aliment-medicament-impresionant-retete-curative-si-culinare/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


8 comentarii

  1. Si copti, si prajiti, nu-i cam mult? Eu ii tai cubulete si ii pun pe foc intr-o cratita acoperita cu capac. Pentru ca lasa apa, ii scurg dupa cateva minute, ii pasez si-i amestec cu ceapa cruda, sare si ulei de maslie! Este cea mai usoara salata de dovlecei! Incercati!

  2. Aseara am facut dovlecei la cuptor….o bunatate !!!

  3. Cu dovleceii fierti este muuult mai buna si sanatoasa.cand nu este post eu adaug si un pic de maioneza de casa din oua ,,de curte,,.este un spectacol!!

  4. verdele asta imi sugereaza ca e salata de avocado

  5. Cred ca am sa incerc dar fara ceapa prajita.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.