Nu aruncați SEMINȚELE de PEPENE! Conțin foarte multe MINERALE și PROTEINE (cum să le consumați)

Consumul semințelor de pepene datează din secolele trecute. Un studiu realizat la Universitatea de Științe și Tehnologie din India a confirmat recent faptul că acestea au proprietăți funcționale, și datorită conținutului nutrițional bogat, pot fi incluse în diferite preparate culinare.

Potrivit doctorului dietetician Simran Saini de la Fortis, New Delhi, semințele pepenelui sunt bogate în micronutrienți valoroși, pe care nu-i mai consumăm în cantitățile necesare, din cauza alimentelor ultra-procesate care alcătuiesc dieta omului modern.

Semințe de Pepene Beneficii

Semințe de Pepene Beneficii

Semințele de pepene conțin potasiu, cupru, fier, magneziu și zinc, dar și proteine, în special globulină, albumină și gluteină.

Beneficiile lor pentru sănătate se datorează în mare parte conținutului de minerale. Au efecte pozitive asupra inimii, ajută la creșterea imunității și mențin glicemia sub control.

28 de grame de semințe de pepene ne pot furniza 25% din doza zilnică recomandată de fier pentru bărbați, și 11% din DZR pentru femei.

Un alt nutriționist de la Max Healthcare din New Delphi spune că semințele de pepene sunt bogate în vitamine din complexul B și în grăsimi sănătoase. Sunt mai ieftine ca semințele de chia sau de in, și sunt un adaos inedit la mâncăruri.

În Africa de Vest, uleiul extras din semințele de pepene uscate la soare și presate la rece este foarte popular. Este considerat un remediu foarte bun pentru problemele părului și ale pielii (precum ten gras sau acnee), datorită efectelor sale hidratante.

Cum să consumăm semințele de pepene

Dr. Simran Saini recomandă uscarea semințelor de pepene la soare, și nu în cuptor, deoarece expunerea la temperaturi mari distruge o mare parte din nutrienții esențiale pe care acestea le conțin.

Spălați semințele de pepene, și clătiți-le bine. Lăsați-le la uscat afară sau la aer, direct în lumina soarelui, circa 1 săptămână. Pot fi ronțăite ca atare, sau pot fi măcinate sub formă de pulbere și adăugate în diferite preparate.

Presărați-le peste salate, sau adăugați-le în orez, iaurt sau în supe. Pulberea poate fi adăugată în smoothie-uri sau pateuri vegane de casă. Se pot folosi și la gătit, la pâine, brioșe, biscuiți, crackers, batoane energizante de cereale.

Dacă vreți să le rumeniți în cuptor, pentru a le da o aromă mai deosebită, presărați peste ele puțină scorțișoară sau boia de ardei.

Dr. Saini recomandă de asemenea înmuierea semințelor de pepene în apă și germinarea lor. Semințele încolțite au un conținut nutrițional mult mai mare.

Surse articol:
1. http://food.ndtv.com/food-drinks/watermelon-seeds-755725
2. http://www.livestrong.com/article/24243-health-benefits-watermelon-seeds/
3. http://healthyeating.sfgate.com/health-benefits-eating-roasted-watermelon-seeds-7863.html
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20824684

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Cine ca ne face pofta de pepene rece….astazi va fi cald si la noi Pana la 35 de grade!!!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.