LEUȘTEANUL – un zarzavat de leac (cum să-l folosim în scop terapeutic)

Din punct de vedere culinar, leușteanul este apreciat pentru aroma și parfumul deosebit al frunzelor sale, care dau mâncărurilor un gust deosebit. În scop medicinal, se folosesc atât frunzele, cât și rădăcina și semințele plantei.

Acest zarzavat are proprietăți terapeutice puternice, întocmai ca pătrunjelul și mărarul.

Leuștean - Beneficii

Leuștean – Beneficii

Proprietățile leușteanului

Leușteanul are efecte diuretice foarte puternice, mai ales rădăcina. Întrucât ajută la eliminarea clorului și a azotaților, este indicat în alimentația persoanelor care suferă de edeme cardio-renale.

Datorită acțiunii sale hipotensive, leușteanul ajută la reducerea tensiunii arteriale. Are de asemenea efecte sedative, de aceea leușteanul poate fi util în tulburările de origine nervoasă.

Consumul de leuștean este benefic și pentru sănătatea sistemului digestiv, întrucât ajută la reglarea scaunelor și la prevenirea constipației.

Este un remediu bun pentru aparatul respirator, având efecte expectorante.

La fel ca și rudele sale – pătrunjelul și mărarul – leușteanul are proprietăți emenagoge, adică ajută la reglarea menstruațiilor.

Moduri de utilizare

Folosit ca și condiment, leușteanul face mâncărurile mai digerabile, datorită efectelor sale carminative (previn balonarea și gazele). Leușteanul mărește secrețiile salivare și gastrice. Este un bun tonic-aperitiv.

Ca și remediu, leușteanul se poate prepara sub formă de infuzie. Se folosesc 2 lingurițe de umbele (inflorescențe) la 1 cană cu apă clocotită. Se pot bea câte 2 căni pe zi.

Și din semințele de leuștean se poate face o infuzie. Se pune ½ linguriță de semințe la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.

Din rădăcinile leușteanului se poate prepara un decoct. Se folosește 1 linguriță de rădăcini la 1 cană de apă. Se fierbe 20 de minute și se pot bea câte 2-3 căni pe zi.

Rădăcinile uscate de leuștean se pot măcina prin râșnița electrică de cafea pentru a obține o pulbere fină. Din aceasta se poate lua câte un vârf de cuțit, de 2-3 ori pe zi.

Un alt mod de conservare a leușteanului este tinctura. Se pun 20 g de frunze sau rădăcini la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. Se lasă 10 zile, apoi se strecoară. Se administrează câte 20-25 de picături, de 2-3 ori pe zi.

O utilizare interesantă a leușteanului este cea pentru întărirea copiilor slabi și debili. Se folosesc rădăcinile și semințele, sub formă de băi. Tot extern, frunzele de leuștean pot fi aplicate pe zonele afectate de ulcerații.

Sursă: „Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.