OVĂZUL – un aliment extrem de hrănitor, care scade COLESTEROLUL și crește IMUNITATEA

Cele mai banale alimente și plante sunt înzestrate cu proprietăți nutritive și terapeutice extraordinare. Urzica, păpădia, merele, morcovii, usturoiul și ovăzul sunt doar câteva exemple în acest sens.

Ovăzul este unul din cele mai hrănitoare alimente din lume. Această cereală conține cantități mari de minerale esențiale, precum magneziu, potasiu, calciu, fosfor, cupru, zinc, crom, mangan și siliciu, vitamina B1, fibre, proteine și 20 de polifenoli unici cu o acțiune antioxidantă, antiinflamatoare și antiproliferativă puternică.

Ovăz Beneficii

Ovăz Beneficii

În majoritatea studiilor, ovăzul a fost asociat cu protejarea împotriva bolilor de inimă, datorită conținutului de beta-glucan, un compus care reduce nivelul colesterolului. Fibrele din ovăz previn acumularea colesterolului în fluxul sangvin prin eliminarea lui din sistemul digestiv.

Cercetătorii de la Universitatea Tufts susțin că ovăzul previne oxidarea colesterolului rău (LDL) și scade riscul bolilor cardiovasculare, datorită unor compuși antioxidanți numiți avenantramide.

Beta-glucan ajută la controlul diabetului (prin reglarea zahărului din sânge) și la prevenirea multor boli, precum alergii, oboseală cronică, astm, boala Crohn, artrită reumatoidă sau colită ulceroasă.

Beta-glucanul din ovăz crește răspunsul sistemului imunitar la infecțiile bacteriene. Ovăzul este considerat un aliment important pentru dieta persoanelor convalescente, deoarece ajută la recuperarea organismului după o boală. Alimentele bogate în fibre sunt de asemenea importante pentru prevenirea cancerului de sân.

Cel mai simplu mod de a ne bucura de beneficiile ovăzului este să consumăm fulgi de ovăz este la micul-dejun. Înmuiați fulgii de ovăz în apă caldă sau lapte și lăsați-i peste noapte. A doua zi veți obține un terci moale, care poate fi îmbogățit cu fructe de pădure, mere, pudră de roșcove, nucă de cocos sau alte fructe. Adăugați miere dacă doriți să fie mai dulce.

Ovăzul este totodată un remediu foarte bun pentru piele. Poate fi folosit în loc de săpun pentru spălarea feței, sau poate fi adăugat la băi, pentru calmarea mâncărimilor și iritațiilor pielii.

Se poate folosi în acest sens o cană de fulgi de ovăz măcinați la o cadă cu apă caldă. Sau puteți folosi ceaiul de paie de ovăz, adăugat în apa din cadă. Paiele de ovăz au totodată efecte calmante asupra sistemului nervos.

_____________________________________________________________________________________________

Surse articol:
http://articles.herballegacy.com/oats-avena-sativa/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11978262
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=54

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]