MERELE – medicamente zilnice pentru numeroase afecțiuni

Sintagma bine-cunoscută peste tot în lume – „un măr pe zi ține doctorul departe” – este întru totul adevărată. Profesorul doctor universitar Constantin Milică spune că un consum regulat de mere reduce semnificativ riscul multor boli, inclusiv a celor canceroase.

Merele - Medicamente Zilnice

Merele – Medicamente Zilnice

Mărul, ca fruct, este foarte bogat în apă (80-90%). Conține de asemenea antioxidanți puternice și foarte multe fibre. Coaja merelor conține de două ori mai multă vitamina C și vitamina B5 decât pulpa.

Merele sunt bogate în săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, siliciu, magneziu, fier, zinc și cupru), vitaminele A, B1, B2, PP. Fructele acre au o aciditate mai mare decât merele dulci, care stimulează atât funcțiile intestinelor, cât și ale rinichilor, ficatului și creierului (în acest caz efecte bune au merele coapte).

Medicamentul dimineții

Mărul acționează ca o apă de gură și ca un detartrant natural: împrospătează respirația, curăță și albește dinții și ajută la întărirea gingiilor. Merele au de asemenea efecte revigorante. Iată ce beneficii ne aduce consumul unui măr în fiecare dimineață.

Merele au efecte laxative, diuretice, detoxifiante

Mâncat după masă, mărul stimulează tranzitului intestinal și îmbunătățește digestia. Pentru un efect laxativ mai puternic, merele trebuie consumate cu tot cu coajă.

Merele favorizează eliminarea nu doar a scaunului, ci și a acidului uric, datorită efectelor diuretice. Din acest motiv, sunt recomandate în dieta persoanelor cu afecțiuni ale rinichilor (inclusiv în edeme cardio-renale), artrită, reumatism sau gută.

Un alt beneficiu important al merelor este acțiunea lor detoxifiantă. Acestea au capacitatea de a absorbi toxinele și microorganismele din intestine și de a elimina toxinele din sânge.

Două mere pe zi pentru cardiaci

Numeroase studii au arătat că 2-3 mere pe zi pot ajuta la prevenirea și tratarea afecțiunilor cardiace, în special a hipertensiunii arteriale, a colesterolului mărit și a aterosclerozei. Un consum zilnic de mere produce un efect tonifiant asupra mușchilor inimii, și poate ajuta la prevenirea infarctului miocardic.

Pentru scăderea severă a colesterolului, tensiunii arteriale și edemelor cardiorenale, se poate urma cura lui Kempner. Acesta este recomandată și persoanelor cu ateroscleroză sau preinfarct. Detalii despre cura lui Kempner găsiți în acest articol.

Mere Beneficii

Mere Beneficii

Ajută la combaterea obezității

Există foarte multe diete de slăbit pe bază de mere. Fitoterapeutul Ovidiu Bojor recomandă câteva zile pe săptămână în care să se consume doar mere, până la 1 kg, fără alte alimente. Două mere pe zi cresc arderile din corp și diureza, și ajută la eliminarea excesului de lichide din țesuturile corpului. Persoanele vârstnice și bolnavii pot consuma mere în cure de lungă durată, mai ales sub formă de suc.

Somnifer natural

Merele au efecte calmante asupra sistemului nervos. De aceea se spune că un măr consumat seara, înainte de culcare, ajută la relaxarea corpului și la inducerea unui somn ușor și odihnitor.

Alte indicații terapeutice ale merelor

Măr

Măr

– scăderea glicemiei, tratarea diabetului infantil (cură de mere și tomate)
– eliminarea secrețiilor bronșice, tuse, gripă, febră
– constipație sau diaree, dizenterie
– combaterea gastritei și a ulcerului gastric
– indigestie, constipație colită de fermentație
– inflamații și infecții intestinale
– hepatită, steatoză hepatică
– pietre la bilă
– rectocolită
– astenie fizică și psihică
– stres, surmenaj, oboseală
– migrene, insomnie, nervozitate
– convalescență
– tulburări ale circulației periferice, varice, tromboză
– anemie, lipsă de minerale
– dizolvarea pietrelor la rinichi
– îmbătrânire prematură
– prevenirea cancerului

Cum se pot consuma merele

Merele pot fi consumate ca atare, în fiecare zi, câte ½ -1 kg pe zi, în mai multe porții, mai ales de persoanele convalescente, bolnave de gripă, răceli dese, reumatism, gută, pietre, insomnii, astenie, anemie.

Sucul de mere se poate bea în cure de 2 săptămâni, sau primăvara și toamna, câte un păhărel (50 ml), de 2-3 ori pe zi.

Atenție, merele nu sunt indicate persoanelor care suferă de colită de fermentație, diaree cronică, gastrită sau sindromul colonului iritabil.

Mărul ca remediu extern

• Dureri de urechi – se aplică mere fierte calde
• Plăgi atone – se aplică mere rase și fierte în sucul lor
• Inflamațiile splinei – se aplică un amestec din tărâțe umezite cu decoct de mere
• Curățarea, catifelare pielii și tonifierea țesuturilor, cearcăne, pungi sub ochi – se masează pielea cu suc de mere
• Migrene, reumatism, varice la picioare – se masează pielea cu oțet de mere natural
• Circulație periferică deficitară – se fac băi de picioare cu apă rece și oțet de mere

Surse:
„Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
http://www.farmacia-verde.ro/2013/11/25/marul-un-excelent-medicament-natural/
http://www.farmacia-verde.ro/2011/05/11/un-mar-pe-zi-tine-doctorul-departe-de-casa/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Buna ziua,la Indicatii terapeutice scrie combaterea gastritei,iar cateva randuri mai jos la Atentie : nu se recomanda persoanelor care sufera de gastrita !!!!
    Care e adevarul?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.