Dr. Pavel Chirilă – Este INDICAT să mâncăm mai puțin (sfaturile unui medic și nutriționist excepțional)

Știm cu toții că mâncatul peste măsură este nu numai un păcat, ci și un obicei nesănătos. Mai puțini dintre noi știu însă că inclusiv mâncatul până la săturare poate îngreuna trupul și cauza tulburări sau dezechilibre la nivelul sănătății.

Pâine

Pâine

Este bine să ne învățăm să mâncăm mai puțin. “Nu chiar atâta cât ne dictează nouă instinctul alimentar”, ne sfătuiește doctorul Pavel Chirilă. Alimentația deficitară la care subscriem astăzi nu hrănește, și nu satură. Ba dimpotrivă, alimentele procesate și modificate din magazine nu fac decât să crească poftele alimentare și dorința de a mânca cât mai mult.

Există o legătură strânsă între o alimentație corectă și senzația de sațietate, de care trebuie să ținem cont atunci când ne alegem hrana.

“Dacă un om mănâncă corect –  corect  înseamnă alimente bio, nerafinate și neaditivate – instinctul lui alimentar va funcționa foarte bine, și îi va spune cu precizie când să se oprească, și când să mai mănânce ceva.”

Ce și cât mâncau Sfinții Părinți

În cartea „Spitalul Creștin”, dr. Pavel Chirilă vorbește despre o anumită igienă a alimentației, desprinsă din Sfânta Scriptură și din Viețile Sfinților Părinți, punând accentul atât pe calitatea mâncărurilor, cât și pe cantitatea lor.

Sfinții Părinți, care au viețuit în locuri ostile traiului uman sau în mănăstiri, mâncau foarte puțin, și doar alimente de post, adică vegetale. Iată câte însemnări ale doctorului Pavel Chirilă în acest sens, extrase din Viețile Sfinților Părinți:

– mâncau atât cât să trăiască – puțină pâine și sare
– niciodată nu au mâncat pâine ca să se sature
– nu mâncau carne, nu beau vin (decât rareori)
– luni și vineri nu mâncau nimic, miercuri mâncare uscată, iar în celelalte zile mâncau cu frații la un loc
– mâncau pâine de orz sau pâine de tărâțe și apă, cu măsură
– diferite plante ca sursă de hrană, cultivate de ei înșiși în grădini
– fructe de finic, fructe de pădure
– finice și muguri de stejar
– poame crude, semințe înmuiate în apă
– pepeni, struguri, smochine
– măsline, untdelemn, legume, lobodă
– rădăcini și lăstari tineri de trestie
– ierburi crude sau rădăcini, sâmburi de curmale înmuiați în apă
– buruienile dimprejurul peșterii, verdețuri crude
– în Postul Paștelui mâncau duminica puține frunze de varză
– în a șaptea zi, duminica, gustau puțin din verdețurile grădinii
– prescuri și apă, sau pâine udată în lacrimile lor
– pâine, miere și apă
– uneori nu mâncau toată săptămâna
– unii care au locuit în pustietăți se hrăneau numai cu Sfânta Împărtășanie

Chiar și durata vieții are legătură cu cantitatea mâncării: pentru nesaț, mulți au pierit, iar cel înfrânat își va spori viața (Evrei 13, 9). Despre bolile abundenței (afecțiunile cardiovasculare, obezitatea, diabetul, cancerul) vorbește și Dr. Colin Campbell, autorul faimoasei cărți „Studiul China”.

Acestea nu sunt recomandări propriu-zise pentru omul modern, care s-a deprins cu mese copioase, grase sau sărace în nutrieți. Nimeni nu trebuie să încerce un regim alimentar drastic, asemănător Sfinților Părinți, fără stricta supraveghere a unui medic și părinte duhovnic. Acestea sunt doar o dovadă a faptului că se poate trăi cu hrană mai puțină, dacă se consumă alimente sănătoase, bogate în nutrienți, și dacă acest regim alimentar este însoțit și susținut de multă rugăciune.

Așa cum spunea dr. Pavel Chirilă, corectându-ne dieta și consumând alimente bio, bogate în vitamine, minerale, fibre și enzime, vom ajunge în mod inevitabil la o măsură benefică sănătății în ceea ce privește cantitatea mâncărurilor consumate.

Surse:

1. http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Sanatate/Cand+este+indicat+postul+negru
2. „Spitalul Creștin, Introducere în Medicina Pastorală”, Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă, Editura Christiana

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


5 comentarii

  1. daca mancam „corect”,dar ce ??ca nimic nu mai este natural!!! nici macar aerul care il respiram ,nici chiar ce plantam noi acasa in gradina ,ploile sunt mai acide sau deloc !!

  2. In totul se gaseste o rezolvare ,numai sa vrei !

  3. Produsele Bio sunt 100/100 Bio? ?? Pt ca atmosfera e poluata la fel ca si pamantul. De ce nu spuneti ca tot c’è mancam chiar si bio nu e sanatos. ????

  4. Așa este, este foarte indicat,chiar sa nu mai mâncam ,eventual o cana de apa la 2 zile

  5. Ce înseamnă“mai puțin“? Care este limita???

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.