Cu ce putem trata constipația primăvara

Primăvara, riscul de constipație crește datorită consumului de legume, verdețuri și fructe crude.

Corectarea se face tot prin alimentație, mai precis printr-una bogată în apă și fibre.

Cu ce putem trata constipatia primavara

Cu ce putem trata constipatia primavara

Constipație nu înseamnă neapărat un scaun la două zile, ci un tranzit intestinal neregulat, cu scaune dureroase, incomplete sau foarte tari.

Apă și alte băuturi calde

Apa este esențială pentru un sistem digestiv sănătos și pentru prevenirea constipației, deoarece ajută la înmuierea scaunelor.

În lipsa unei bune hidratări, intestinele nu pot funcționa corect.

Trebuie să bem cel puțin 2 litri de apă pe zi, mai ales atunci când dieta zilnică este bogată în fibre.

Apa minerală este de asemenea foarte eficientă în eliminarea stărilor de constipație. Se pot bea 4 pahare pe zi de apă minerală.

Cele mai bune pentru relaxarea intestinului, stimularea digestiei și creșterea diurezei sunt lichidele calde: ceaiuri din plante (de păpădie), apă caldă cu lămâie, cafea de cereale sau decofeinizată.

Cereale și tărâțele lor

Tărâțele de ovă, de grâu sau de alte cereale rămân în continuare o recomandare a nutriționiștilor pentru persoanele predispuse la constipație sau îngrășare.

Cerealele integrale sunt foarte bogate în fibre alimentare, care înmoaie scaunul, ușurează digestia și ajută la reglarea tranzitului intestinal pe termen lung.

Acestea se pot consuma cu iaurt, cu lapte sau cu miere.

Dacă nu ați mai consumat cereale până acum, începeți cu o porție mai mică, pentru a nu avea parte de reacții adverse: balonare sau crampe stomacale. Pe durata curei cu cereale beți cât mai multă apă și lichide.

Înlocuiți pâinea din făină albă de grâu cu pâine integrală, de secară, de tărâțe, de graham sau de cereale.

Fructe – crude, uscate, oleaginoase

Atât fructele crude, cât și cele uscate ne pot ajuta la normalizarea scaunului. Merele, perele, kiwi, papaya, ananasul, prunele uscate, stafidele și smochinele sunt doar câteva recomandări în acest sens.

Fructele proaspete, zemoase, se pot consuma sub formă de smoothie (mixate la robot), pentru un efect și mai rapid.

Fructele uscate pot fi înmuiate în apă peste noapte, iar a doua zi se consumă și apa în care au stat.

Din categoria fructelor oleaginoase fac parte nucile (inclusiv nucile braziliene, nucile caju, nucile pecan și nucile de macadamia), alunele, alunele de pădure, migdalele, fisticul și castanele. Acestea conțin foarte multe fibre, proteine și grăsimi esențiale, vitamine din complexul B, vitaminele A și E, calciu, magneziu, zinc, fosfor, fier și cupru.

Semințe

Prima recomandare la acest capitol sunt semințele de in, foarte bogate în fibre alimentare și Omega-3. Se consumă câte 2-3 lingurițe de semințe de in măcinate pe zi, cu miere, cu iaurt, sau amestecate cu alte cereale. Trebuie să beți cel puțin 1 pahar de apă înainte și după consumul de semințe de in.

Și uleiul de semințe de in este foarte un pentru digestie. Acesta se poate procura de la magazinele naturiste. Se ia câte 1 linguriță, de 2 ori pe zi (preferabil dimineața și seara).

Semințele de susan (preferabil cele brune) îmbunătățesc funcția ficatului și ajută la combaterea constipației. Sunt foarte bogate în calciu, lecitină, vitaminele C și E.

Semințele de chia, atunci când sunt lăsate la înmuiat în apă, lapte sau alte lichide peste noapte, se transformă într-un gel care acționează ca o mătură pentru intestine. Budinca de semințe de chia obținută se consumă dimineața, pe stomacul gol. Se pot adăuga și fulgi de ovăz, bucăți de banane, mere, piersici, pere, mere, nuci, semințe sau fructe de pădure.

Și semințele de floarea-soarelui ajută, dacă se consumă două porții pe zi.

Încercați să stați cât mai departe de laxativele sintetice din farmacii. Pe lângă faptul că dau dependență, aceste substanțe slăbesc tractul intestinal. Laxativele trebuie folosite doar la recomandarea medicului, sau doar ca o ultimă soluție (de moment).

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


5 comentarii

  1. Uleiul de ricin sau de masline este indicat sau slabeste tractul intestinal?

  2. Un remediu bun il constituie amectecul de miere de albine cu nuca si zeama de lamaie. O lingurita din acest amestect luat in fiecare dimineata pe stomacul gol e cel mai bun remediu pentru combarerea constipatiei. Daca mai adaugi la acest amestec si cateva lingurite de propolis granule nu faci decat sa iti prepari in acelasi timp si un medicament care creste imunitatea. Merita incercat … si testat de toti membrii familiei, indiferent de varsta.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.