Știai? Cuișoarele au proprietăți anticancer (studii)

Nu doar fructele și legumele (precum broccoli, varza, afinele, usturoiul, strugurii sau roșiile) pot reduce riscul de cancer, ci și unele condimente, spun oamenii de știință. 

Două mirodenii în mod special au atras recent atenția cercetătorilor datorită capacității lor naturale de a inhiba sau chiar distruge celulele canceroase: cuișoarele și schinduful.

Cuisoarele lupta impotriva cancerului

Cuisoarele lupta impotriva cancerului

Unul din secretele longevității popoarele orientale sunt condimentele, ingredientele principale din mâncărurile asiatice și indiene.

Studiile în vitro au arătat că acestea joacă un rol important inclusiv prevenirea și tratarea diferitelor tipuri de cancer.

Cuișoarele împiedică înmulțirea celulelor canceroase

Aromatele cuișoare, pe care le adăugăm de obicei la vin fiert sau deserturi, sunt mugurii unui copac veșnic verde care crește în pădurile tropicale Indoneziene.

Parfumul și gustul puternic al cuișoarelor provin din conținutul foarte ridicat de ulei de eugenol, un compus cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Cercetările științifice recente au dovedit că uleiul de eugenol poate împiedica înmulțirea celulelor de melanom și suprima expresia COX-2 mRNA.

Cu alte cuvinte, oprește una din principalale gene implicate în procesul de inflamație din corp și dezvoltare a cancerului.

Într-un studiu realizat pe animale la Departamentul de Prevenire și Casație a Cancerului de la Centrul de Cercetări în Cancer AMC, cercetătorii au descoperit că eugenolul nu doar încetinește creșterea tumorilor, ci scade inclusiv dimensiunea tumorii cu 40%.

Rezultatele au arătat de asemenea că în timp 50% din șoarecii din grupul de control au murit din cauza creșterii metastatice a tumorii, toți șoarecii tratați cu eugenol au supraviețuit.

Nu a fost raportată nici o metastază (răspândire a cancerului) la grupul de șoareci care au primit eugenol.

Această cercetare a fost publicată în anul 2005 în Jurnalul de Chimie Biologică. 

Deși există puține studii clinice pe acest subiect, cercetările pe animale și în eprubetă sugerează că cuișoarele ar putea fi un tratament natural pentru cancer.

Cuișoarele sunt o totodată sursă mai puțin cunoscută de antioxidanți (Vitamina A, C și bete-caroten).

Sunt de asemenea bogate în taninuri și flavonoide, și conțin cantități importante de minerale esențiale, precum fier, mangan sau seleniu.

Cuișoarele trebuie măcinate înainte de a le adăuga în mâncăruri (carne, sosuri, orez, supe, marinate, pâine, compoturi de fructe, vin fiert etc).

Atenție însă, consumul excesiv de cuișoare poate cauza iritații gastrice.

Aceste condimente sunt contraindicate persoanelor cu ulcer gastric, colită ulcerativă sau diverticulită.

Sursă: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22292639

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]