RIDICHEA NEAGRĂ, leguma de aur a antichității – recomandări terapeutice

În clasamentul celor mai valoroase rădăcinoase, ridichea ocupă locul de frunte, urmată de sfecla roșie și de țelină.

Părinții istoriei și medicinei antice precum Herodot, Hipocrate, Teofrast și Dioscoride aveau propriile lor recomandări terapeutice la adresa ridichilor.

Ridiche Neagră

Ridiche Neagră

Valoarea ridichii negre în atichitate

Ridichea este cultivată ca legumă pentru hrană de peste 4.000 de ani, și apare menționată la vechii greci și romani, și în Evul Mediu, în Epoca Renascentistă, și pe parcursul tuturor veacurilor, până astăzi, când este cercetată de numeroși oameni de știință pentru proprietățile sale curative extraordinare.

Cercetătorii au descoperit că sclavii care munceau din greu la construirea piramidelor primeau pe lângă usturoi, și ridichi, ca stimulente și tonice fizice. 

Ce proprietăți are ridichea neagră

Studiile științifice recente bazate pe recomandările medicinei populare străvechi scot astăzi la iveală mult mai multe calități curative ale alimentelor, odată considerate pe bună dreptate medicamente.

Ridichea neagră deține cele mai multe proprietăți medicinale, numită și “ridichea de iarnă”.

Ridichea neagră conține proteine, potasiu, calciu, fosfor, fier, Vitamina A, Vitaminele B1, B2, B3 și Vitamina C, și uleiuri volatile sulfurate. Are proprietăți diuretice, stimulente a ficatului, aperitive, antialergice, digestive și expectorante.

Recomandări terapeutice

În primul rând, ridichea neagră este catalogată drept unul din cele mai eficiente remedii naturiste pentru mărunțirea calculilor hepato-biliari și renali, datorită proprietăților sale anti-litiazice.

În studiile recente, proprietăți similare au arătat și frunzele de mesteacăn și rădăcina de roibă.

Ridichea neagră are un efect curățitor asupra bronhiilor, plămânilor și aparatului respirator. Sucul de ridiche neagră ajută atât la curățirea, cât și la regenerarea mucoaselor în caz de sinuzită sau rinită.

Calmează tusea, fluidifică secrețiile bronșice, favorizează digestia, ajută la eliminarea viermilor intestinali, previne formarea de pietre la ficat și rinichi, scade excitabilitatea nervoasă.

Ridichea neagră poate fi considerat de asemenea un medicament pentru următoarele afecțiuni:

– boli de ficat (icter, insuficiență hepatică, colecistită)
– Afecțiuni pulmonare (bronșită, tuse, catar respirator, astm)
– Rinită, sinuzită
– Probleme digestive (atonie, stomac leneș, constipație)
– Insomnie
– Artrită

Datorită conținutului ridicat de Vitamina C, A și complexul B, ridichea neagră poate fi utilă în caz de carențe nutriționale sau scorbut.

Ridichea rasă poate fi folosită și extern, sub formă de comprese pentru tratarea stărilor congestive ale organelor interne (pneumonie, ficat congestionat). Compresele se aplică în dreptul organului afectat.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. , stiu ,dar aici unde locuiesc, nu este asa ceva….

  2. Da ridichea e foarte buna de ,,leac”

  3. Cu morcov fasole..o salata superba

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.