Ceapa ține bătrânețea departe – dr. Eugen Giurgiu

Articol bazat pe studii științifice 

Ceapa și usturoiul sunt în topul celor mai sănătoase alimente. Biologul și cercetătorul român Eugen Giurgiu spune că ceapa întârzie îmbătrânirea corpului.

Acesta citează un studiu realizat de medici sârbi, care au descoperit că ceapa combate îmbătrânirea prematură și bolile cardiovasculare.

Ceapa tine batranetea departe – dr. Eugen Giurgiu

Ceapa tine batranetea departe – dr. Eugen Giurgiu: Jcomp

Compușii antioxidanți din ceapă neutralizează radicalii liberi. Aceste molecule oxidează celulele și accelerează procesul de îmbătrânire. Mai mult decât atât, favorizează îmbătrânirea celulelor.

Alimente bogate în antioxidanți încetinesc îmbătrânirea 

Îmbătrânirea este un proces normal, inevitabil. Cu toate acestea, sgenetica, tilul de viață și starea de sănătate a fiecărui individ determină răspunsul corpului la modificările apărute odată cu înaintarea în vârstă.

Anormaliile care însoțesc îmbătrânirea pot fi prevenite și chiar procesul de îmbătrânire poate fi încetinit prin consumul unor alimente. În special a alimentelor bogate în antioxidanți.

Ceapa are un conținut bogat în flavonoide, în special în quercetină. Acest antioxidant reduce oxidarea acizilor grași și producția de molecule pro-inflamatoare. Egiptenii prețuiesc foarte mult ceapa.

Citește și – Ceapa ajută la slăbit, nu o ocoliți! Ajută în obezitate, diabet, boli cardiovasculare

Pe vremea antichității, aceștia o foloseau pentru a-i plăti pe lucrătorii care construiau piramidele. Puneau ceapă chiar și în mormintele faraonilor ca un dar de mare preț.

Antioxidanții din ceapă protejează mitocondriile

Antioxidanții au un rol de apărare extrem de important. Ei protejează mitocondriile celulare de leziuni și de îmbătrânire.

Compușii sulfurici din ceapă au de asemenea proprietăți antiinflamatoare. Tiosulfinații acționează ca agenți antitrombotici și hipocolesterolemianți, contribuind la prevenirea atacului de cord și a accidentelor vasculare.

Flavonoizii și saponinele au activitate antimicrobiană. Aceștia combat infecțiile cu fungi, paraziți, bacterii și virusuri.

Prin faptul că fermentează în intestin, ceapa susține sănătatea microbiomului și colonului.

Ceapa a fost studiată pentru potențialul ei de a combate astmul și diabetul, tulburările cognitive, bolile de ficat și intoxicarea cu metale grele.

Ceapa ține bătrânețea departe

Un studiu pilot, publicat în 2014 în „The Egyptian Journal of Biochemistry & Molecular Biology”, a confirmat că ceapa are proprietăți anti-îmbătrânire.

Cercetătorii au testat efectele uleiului de ceapă pe șobolani. Compușii activi ai acestui ulei au demonstrat o capacitate puternică de a contracara îmbătrânirea animalelor.

Mâncați zilnic ceapă cu usturoi

Pentru a ne bucura de beneficile cepei, trebuie să o consumăm zilnic, în stare crudă. Dr. Giurgiu recomandă asocierea acesteia cu usturoi pentru a preveni îmbătrânirea prematură a organismului.

Citește și – Sirop de ceapă cu miere, ghimbir, usturoi și scorțișoară

Dacă se are în vedere tratarea afecțiunilor asociate cu îmbătrânirea precoce, cele mai bune rezultate le dă tinctura de ceapă.

Autorul are o rețetă pe care a publicat-o în cartea sa „Cele Mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare”.

Tinctură de ceapă – rețetă pentru bolile bătrâneții

Ingrediente

• 20 ml de suc de ceapă
• 100 ml de alcool de 70 de grade

Mod de preparare

Sucul de ceapă se obține prin mixarea cepei crude în robot/blender și stoarcerea ei.

Se colectează 20 de mililitri și se pun într-un borcănel de sticlă. Se adaugă alcoolul și se amestecă bine.

Se pune capacul și se lasă la macerat 15 zile. După strecurare, tinctura obținută se păstrează în sticle închise la culoare.

Mod de administrare

Se ia câte 1 linguriță de tinctură de ceapă, de 3 ori pe zi. Fiecare linguriță de tinctură se diluează cu ½ pahar de apă sau ceai.

În ce boli ajută ceapa

Tinctura de ceapă este un remediu simplu și eficient. Ajută în majoritatea bolilor interne în care este indicată ceapa, precum:

→ afecțiuni cardiace
→ afecțiuni respiratorii
→ afecțiuni digestive
→ afecțiuni renale
→ afecțiuni ale prostatei
→ afecțiuni ale sângelui
→ ateroscleroză
→ candidoze
→ infecții genito-urinare
→ litiază renală și biliară
→ dereglări menstruale
→ obezitate
→ diabet
→ hipertensiune arterială
→ retenție de urină
→ oboseală fizică și psihică
→ tulburări de memorie
→ varice
→ cancere, tumori

Citește și – Cum să folosești ceapa împotriva căderii părului, mătreții și grizonării – 2 rețete

Precauții și contraindicații

Chiar dacă ceapa este un aliment natural, lipsit de toxicitate, nu toată lumea îl tolerează.

Persoanele cu colită de fermentație, gastrită sau colon iritabil pot avea reacții adverse la consumul de ceapă.

Depinde de toleranța fiecăruia. Dacă la consumul de ceapă apar indigestii sau greață, organismul trebuie obișnuit treptat cu ceapa treptat, începând de la cantități foarte mici.

Nu exagerați. Administrată în doze mari, ceapa poate să irite tractul gastrointestinal și să dea diaree sau stări de greață.

Surse articol:

1. Eugen Giurgiu, Ceapa, Cele mai Folosite 17 Plante pentru Vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, pp. 34-44
2. Eman Salah Abdel-reheim, Hanan Abdel-Hameid Abdel-Hafeez, ONION AND ITS ACTIVE CONSTITUENTS AGAINST AGING, The Egyptian Journal of Biochemistry & Molecular Biology, VOL 32 (N.2) 206-219 December. 2014

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.