Ciupercile conțin substanțe antibiotice și antioxidante care reduc riscul de îmbolnăvire
Știați că unul din primele antibiotice descoperite „se trage” dintr-o ciupercă? Da, penicilina a fost produsă dintr-o specie de fungi numită „Penicillium rubens”.
La fel și medicamentul antibiotic antifungic Griseofulvina, a fost extrasă în 1939 dintr-o specie de Penicillum.
Cuprins
Ciupercile – sursă potențială de antibiotice
Ciupercile ar putea constitui o sursă nouă de antibiotice. Rezistența bacteriilor la terapia antibiotică standard este extrem de îngrijorătoare.
Oamenii de știință caută noi compuși antimicrobieni capabili să extermine bacteriile și patogenii care depun rezistență la antibioticele de sinteză.
Ciupercile ne apără de boli
Dr. Mihaela Bilic scria în urmă cu 9 ani pe pagina sa de Facebook că ciupercile au în compoziția lor anumite substanțe antibiotice care inhibă și distrug unele bacterii.
Iar prin faptul că potențează activitatea globulelor albe din sânge (leucocitele), reduc riscul de îmbolnăvire a organismului.
Ciupercile ne apără de boli și prin antioxidanții care neutralizează radicalii liberi – molecule ce distrug practic celulele corpului.
Ciupercile Champignon au fier, seleniu și proteine. Toate acestea la pachet cu un conținut redus de calorii.
Citește și – Cum să faci doze uriașe de vitamina D din ciuperci – uimitor!
O echipă de cercetători de la Universitatea din Auckland au descoperit că unele specii de ciuperci comestibile au proprietăți antibacteriene și antioxidante.
Ciupercile Pleurotus sunt cele mai eficiente împotriva bacteriilor. Studiile recente arată că specia maronie (Pleurotus australis) inhibă creștere a 5 tulpini de bacterii frecvente.
Aceasta a demonstrat de asemenea cea mai mare activitate antioxidantă dintre speciile testate.
Citește și – Ciupercile întăresc sistemul imunitar – dr. Mencinicopschi
Din cele câteva zeci de mii de varietăți de ciuperci, doar câteva din ele au fost studiate. Multe din acestea ar putea avea potențial antibiotic, antifungic și antiviral.
Sunt deja cunoscute ciupercile medicinale din Asia, care se găsesc și la noi în magazinele naturiste. Reishi, Ganoderma, Shiitake, Maitake și Cordyceps sunt câteva exemple. Acestea au proprietăți antitumorale și imunostimulatoare de excepție.
În studiul de mai sus, autorii au extrast din ciupercile Pleurotus maro doi compuși bioactivi majori: polizaharide și triterpeni.
Polizaharidele sunt antioxidanți cu activitate împotriva unor bacterii comune. Polizaharidele din ciuperca Pleurotus maro și Cordyceps sinensis inhibă creșterea tulpinilor de Streptococ epidemis.
Beneficiile consumului de ciuperci
Cercetătorii sârbi notează că ciupercile conțin proteine de calitate, fibre, vitamine și minerale. Însă dincolo de valoarea lor nutrițională trebuie să apreciem capacitatea lor de a promova sănătatea.
Citește și – O singură masă de ciuperci crește imunitatea pentru 2 săptămâni
Ciupercile produc o gamă largă de metaboliți secundari cu potențial terapeutic ridicat.
Unele specii au demonstrat proprietăți antioxidante, antimicrobiene, hipocolesterolemiante, anticancerigene și imunostimulatoare.
Surse articol:
1. Dr. Mihaela Bilic: https://www.facebook.com/mihaela.bilic/photos/a.153667178022261/533448066710835/
2. Science Learning Hub, Antibacterial mushrooms: https://www.sciencelearn.org.nz/resources/2452-antibacterial-mushrooms
3. Natalie Sauer, The world is desperate for new antibiotics, and New Zeeland’s unique fungi are a source of promising compounds: The Conversation: https://theconversation.com/the-world-is-desperate-for-new-antibiotics-and-new-zealands-unique-fungi-are-a-source-of-promising-compounds-167354
4. Kosanić M, Ranković B, Dašić M. Mushrooms as possible antioxidant and antimicrobial agents. Iran J Pharm Res. 2012 Fall;11(4):1095-102. PMID: 24250542; PMCID: PMC3813146.