Lapte şi Miere – O Combinaţie Sănătoasă Pentru Stomac, Oase, Imunitate

Amestecate şi luate împreună, mierea şi laptele fac o pereche imbatabilă în ceea ce priveşte menţinerea, prevenirea şi combaterea diferitelor probleme de sănătate la care suntem supuşi. Expresia „ţara laptelui şi a mierii” se referă la cele mai frumoase simboluri: desfătare, bogăţie, sănătate, belşug, prosperitate, bunăstare, perfecţiune. Ierusalimul a fost deseori denumit în Vechiul Testament ţara în care curge lapte şi miere.

Lapte şi Miere

Lapte şi Miere

Lapte şi miere Proprietăţi şi beneficii

Beneficiile pe care ni le aduc laptele şi mierea administrate împreună includ avantaje pentru creşterea rezistenţei organismului şi pentru piele. Mierea este utilizată în mod tradițional în scop terapeutic datorită proprietăţilor sale antioxidante, antibacteriene şi anti-fungice. Pe lângă toate acestea, mierea are şi efecte calmante şi anti-inflamatoare, în special la nivel de afecţiuni respiratorii.

Laptele, pe de altă parte, a fost dintotdeauna apreciat pentru vitaminele şi mineralele sale organice: vitamina A, B, şi D, precum şi calciu, proteine animale şi acidul lactic. Toate aceste atribute minunate se pot combina într-o singură doză ingenioasă, puternic stimulatoare pentru sănătatea corpului nostru.

1. Combate bacteriile

Cercetarile au arătat că laptele şi mierea luate înpreună au un efect mai pronunțat asupra bacteriilor Staphylococcus decât atunci când sunt luate separat. Se crede de asemenea că mierea, adăugată în lapte cald, vindecă flatulenţa, tulburările intestinale şi constipaţia. Laptele cu miere se poate bea şi în caz de afecţiuni respiratorii, tuse sau răceală şi gripă.

2. Creşte rezistenţa corpului

Un pahar de lapte şi miere în fiecare dimineaţă poate a îmbunătăţi considerabil rezistenţa unei persoane. În timp ce laptele conţine proteine, mierea are carbohidraţii necesari pentru stimularea eficientă a metabolismului.

Laptele şi mierea oferă un impuls în creşterea vigorii şi puterii, inclusiv la copii şi persoanele în vârstă. Proteinele animale din lapte sunt defalcate de enzime în aminoacizii lor de bază, iar apoi sunt reformate pentru a crea proteine utilizabile pentru organismul uman. Surplusul de material care apare în urma acestei transformări este apoi oxidat ca energie utilizabilă. Proteinele sunt o parte esențială a dietei umane, iar mierea ajută la stimularea metabolismului lor.

3. Uşurează digestia

Mierea este cunoscută ca o sursă respectabilă de prebiotice – nutrienţi care stimulează creşterea şi dezvoltarea de probiotice. Probioticele sunt bacteriile benefice care cresc în intestinele şi sistemul nostru digestiv. Prebioticele au arătat un efect stimulator asupra bifidobacteriilor – un tip de probiotic care se găsește în lapte.

lapte cu miere

Carbohidraţii şi oligozaharide din miere sprijină funcţionarea sănătoasă şi corectă a acestor bacterii benefice, care sunt esenţiale pentru funcţia tractului gastro-intestinal. Când echilibrul bacterian din tractul digestiv este bun, problemele digestive şi iritante sunt uşor eliminate din calcul: constipaţie, crampe, balonare. Mai mult, laptele şi miere previn creşterea şi dezvoltarea bacteriilor dăunătoare la nivelul stomacului.

4. Redă sănătatea oaselor

Studiile de cercetare cu privire la eficienţa mierii asupra sistemului osos continuă. Însă devine din ce în ce mai clar pentru cercetători faptul că mierea acţionează ca un operator de transport pentru substanţele nutritive din alimente în tot corpul.

Concret, mierea s-a dovedit eficientă în procesul de asimilarea a calciului de către organism, calciu care se regăseşte din belşug în lapte. Prin urmare, consumul de miere şi lapte împreună vor oferi organismului nu doar nutrienţii necesare pentru menţinerea sănătăţii oaselor, dar şi elementele nutritive pentru maximizarea absorbţiei acestora în corp. Un nivel optim de calciu poate preveni boli ca osteoporoza şi inflamaţii ale articulaţiilor pe masură ce îmbătrânim.

5. Calmează, alungă insomnia

O linguriţă de miere dizolvată într-un pahar de lapte, bătut seara la culcare poate repara cele mai dificile tulburări de somn. Atât laptele, cât şi mierea sunt folosite de medicina alternativă ca remedii naturale pentru insomnie.

Mierea este unul din alimentele dulci rare care determină o creştere controlată a cantităţii de insulină secretată, care la rândul ei stimulează triptofanul pentru a fi eliberat în creier. Triptofanul este în mod normal convertit în serotonină, hormonul induce un sentiment de relaxare şi liniştire. Mai departe, serotonina este convertită în melatonină, un remediu pentru somn de somn bine ştiut şi promovat. Prin această cale chimică destul de ciudată, mierea şi laptele pot fi folosite pentru a reduce insomnia cu succes.

lapte si miere6. Curăţă şi hrăneşte pielea

Atât mierea, cât şi laptele posedă proprietăţi antimicrobiene şi detoxifiante la nivelul pielii. Aceste proprietăţi se amplifică atunci când mierea şi laptele sunt consumate împreună.

Foarte multe produse de curăţat pielea conţin lapte şi miere, deoarece acest amestec emolient dă pielii o strălucire sănătoasă. Laptele şi mierea se pot folosi de asemenea la baie. Combinaţia aceasta hidratantă şi calmantă este adesea folosită în spa-urile din întreaga lume. Se amestecă miere şi lapte în cantităţi egale şi se adaugă în apa din cadă.

7. Elixirul unei vieţi lungi

Combinaţia de lapte şi miere au un impact nu doar asupra pielii, ci întregului corp, făcându-l tânăr, vigoros şi agil. Civilizaţiile antice, inclusiv grecii, romani,i egiptenii şi indienii obişnuiau să bea lapte şi miere pentru a-şi păstra tinereţea. Acest mix creşte longevitatea, şi datorită proprietăţilor anti-îmbătrânire, mierea şi laptele au fost denumite „elixirul vieții.”

Antioxidanţii care se nasc atunci când mierea şi laptele sunt împreunate se află în spatele explicaţiilor ştiinţifice cu privire la proprietăţie anti-îmbătrânire a acestui mix. Antioxidanţii atacă radicalii liberi care afectează atât de drastic sistemele din corp şi funcţia organelor. Aceştia sunt de asemenea cauze principale ale degradării pielii, apariţiei ridurilor şi petelor de bătrâneţe.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. de cand oare laptele e sanatos?

  2. Cred ,de vreo doua mii de ani!!,

  3. cred ca si mai mult de doua mii de ani

  4. Doar laptele muls de la vaca ,capra oaie…natural.ala din comert face mai mult rau decat bine

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.