Stevia – îndulcitorul care nu crește deloc glicemia și nu te îngrașă!

Chiar așa, stevia este considerată îndulcitorul cel mai bun pentru diabetici și pentru cei care țin cură de slăbire. Chiar are zero calorii, așa cum se spune?

Da, această plantă are o putere de îndulcire foarte mare și nu conține deloc calorii. Nici carbohidrați! Din acest motiv este considerată un adjuvant în tratamentul obezității.

Stevia rebaudiana

Stevia rebaudiana – indulcitor

Diferența dintre stevia și ștevie

Foarte multe persoane confundă stevia cu ștevia. Stevia despre care vorbim, și care este folosită ca îndulcitor, nu este o plantă românească. Ea crește în regiunile nordice din Paraguay, America de Sud. Denumirea ei științifică este Stevia rebaudiana.

A început să fie cultivată și la noi cu mulți ani în urmă. Doar de curând specialiștii de la Stațiunea de Cercetare din Buzău au găsit condițiile necesare pentru ca planta să reziste climei din România.

Cum arată stevia

cum arata stevia rebaudiana

Cum arata stevia rebaudiana

Pe de altă parte, ștevia este o plantă legumicolă, care apare primăvara în piețe odată cu urzicile și se numește Rumex patientia. Frunzele de ștevie au un gust acru și sunt folosite la salate, la ciorbe și la mâncăruri, asemenea spanacului. Mai este cunoscută în limbaj popular sub numele de „dragavei”.

Cum arată ștevia

Cum arata ștevia (Rumex patientia)

Cum arata ștevia (Rumex patientia)

Citește și: Cura de purificare, întărire și slăbire cu ștevie

Stevia – îndulcitorul perfect pentru dieta ta

Stevia rebaudiana a fost aprobată de FDA ca îndulcitor abia în anul 2008, deși este folosită de triburile din sudul Americii de foarte mult timp.

Această plantă conține glicozide de steviol, rebaudiozide, steviolbiozide și izosteviol, substanțele răspunzătoare pentru gustul dulce ale frunzelor. Ele sunt de 250-300 de ori mai dulci decât zaharoza.

Stevia – proprietăți și beneficii

Stevia este folosită pe scară largă ca înlocuitor pentru zahăr. În mod special diabeticii, persoanele supraponderale și cei care cunosc efectele nocive ale zahărului o includ în dieta lor.

Stevia este însă și aliment, și „medicament”. Adică are și valoare terapeutică. A fost studiată împotriva mai multor boli, precum:

diabet zaharat
obezitate
hipertensiune arterială
inflamații
fibroză chistică
cancer
carii dentare

Stevia pentru diabet

Stevia este bună pentru toată lumea, însă anumite persoane pot beneficia mai mult de pe urma acestui îndulcitor. Diabeticii, copiii și cei interesați de reducerea aportului de calorii.

Un studiu din 2020, apărut în Avicenna Journal of Phytomedicine, a arătat că stevia poate fi folosită ca alternativă la zaharoză în cazul diabeticilor.

Cercetătorii au comparat efectele acestei plante cu efectele zaharozei asupra profilului glicemic și lipidic la pacienți cu diabet de tip 2. Stevia nu modifică în nici un fel:

– glucoza din sânge
– hemoglobina glicozilată (HbA1C)
– insulina
– nivelurile grăsimilor din sânge

În virtutea acestor rezultate, autorii au concluzionat că diabeticii pot folosi stevia în locul zaharozei pentru îndulcirea ceaiului.

Studiile intervenționale pe diabetici au dezvăluit că stevia scade semnificativ glicemia a jeun (pe nemâncate), glucoza post-prandială (după masă) și trigliceridele serice.

Stevia poate preveni inclusiv bolile cardiovasculare care pot să apară la persoanele care au diabet de mult timp.

Cum se folosește stevia ca îndulcitor

Această plantă se găsește la magazinele naturiste sub formă de extract lichid, pulbere sau cristale. Se pot consuma până la 4 mg de stevia per kg corp pe zi.

¼ linguriță de frunze de stevia măcinate poate înlocui 1 linguriță de zahăr.

Persoanele cu diabet sau hipertensiune arterială pot consuma 1-3 căni de ceai de stevia rebaudiana pe zi, ca adjuvant.

Citește și: Folosiți stevia în loc de zahăr – este de 300 de ori mai dulce

Ce contraindicații are stevia

Nu consumați stevia în exces, deoarece poate reduce tensiunea arterială până la valori periculoase!

Femeile gravide, femeile care alăptează, copiii și persoanele cu boli de inimă sau de ficat trebuie să ceară sfatul medicului înainte să folosească îndulcitorul stevia.

Atenție, stevia face parte dintr-o familie de plante care pot cauza alergii la unele persoane. Este vorba despre familia margaretelor Asteraceae.

Unele surse susțin că produsele pe bază de stevia din magazine nu sunt naturale. Din cauza procesării intense a plantei, rezultă un îndulcitor artificial. Când cumpărați stevia, asigurați-vă că pe lista ingredientelor nu mai apar alte substanțe suspecte.

Bibliografie:

1. Marjan Ajami, Maryam Seyfi, Fatemeh Abdollah Pouri Hosseini, Parisa Naseri, Aynaz Velayati, Fahimeh Mahmoudnia, Maliheh Zahedirad, Majid Hajifaraji, Effects of stevia on glycemic and lipid profile of type 2 diabetic patients: A randomized controlled trial, Avicenna Journal of Phytomedicine, Volume 10, Issue 2, March 2020, Pages 118-127: http://ajp.mums.ac.ir/article_13652.html
2. Digi 24, Stevia, planta pentru diabetici, a fost adaptată și pentru clima României: https://www.digi24.ro/stiri/economie/agricultura/stevia-planta-pentru-diabetici-a-fost-adaptata-si-pentru-clima-romaniei-1127273
3. Horticultorul.ro, Stevia (Rumex patientia), Planta legumicolă de gradina: http://www.horticultorul.ro/legume/stevia-planta-legumicola/
4. Rojas E, Bermúdez V, Motlaghzadeh Y, Mathew J, Fidilio E, Faria J, Rojas J, de Bravo MC, Contreras J, Mantilla L, Angarita L, Sepúlveda PA, Kuzmar I, Stevia rebaudiana Bertoni and Its Effects in Human Disease: Emphasizing Its Role in Inflammation, Atherosclerosis and Metabolic Syndrome, Curr Nutr Rep. 2018 Jul 11. doi: 10.1007/s13668-018-0228-z. [Epub ahead of print]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29995279
5. Goyal SK, Samsher, Goyal RK., Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review, Int J Food Sci Nutr. 2010 Feb;61(1):1-10. doi: 10.3109/09637480903193049: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19961353
6. Momtazi-Borojeni AA, Esmaeili SA, Abdollahi E, Sahebkar A, A Review on the Pharmacology and Toxicology of Steviol Glycosides Extracted from Stevia rebaudiana. Curr Pharm Des. 2017;23(11):1616-1622. doi: 10.2174/1381612822666161021142835: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27784241
7. Ritu M, Nandini J, Nutritional composition of Stevia rebaudiana, a sweet herb, and its hypoglycaemic and hypolipidaemic effect on patients with non-insulin dependent diabetes mellitus. J Sci Food Agric. 2016 Sep;96(12):4231-4. doi: 10.1002/jsfa.7627. Epub 2016 Feb 22: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26781312
8. Ryan Haas, How Much Stevia Can You Have a Day? Live Strong: https://www.livestrong.com/article/520386-how-much-stevia-can-you-have-a-day/
9. Drugs.com, Stevia: https://www.drugs.com/npp/stevia.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.