Câtă CARNE ROȘIE poți să mănânci în condiții „de siguranță”?

Studiile realizate în ultimele decenii au asociat consumul de carne roșie cu un risc crescut de boli cardiace, diabet și cancer. Acesta este motivul pentru care de ani buni suntem sfătuiți să reducem porția.

Un studiu recent, publicat în „Annals of Internal Medicine”, a arătat că nu există suficiente dovezi cum că acest acest tip de carne ar fi atât de nociv pentru organism.

Noi recomandari privind consumul de carne rosie

Pe de altă parte, unii sunt de părere că rezultatele acestei cercetări sunt absurde și se tem că un consum mai mare de carne roșie decât cel recomandat ar putea fi fatal pentru anumite persoane.

Citește și Pe măsură ce consumul de CARNE crește, se mărește și riscul de CANCER

La acest studiu au participat oameni de știință din toată lumea. Aceștia au revizuit dovezile existente pe această temă și au investigat legătura dintre consumului de carne roșie și diferite probleme de sănătate.

Oricât de controversat ar fi acest subiect, concluzia cercetătorilor este simplă:

Nu există dovezi suficient de bune pentru a susține că acest aliment este dăunător sănătății. Din acest motiv, experții nu pot să recomande nici mai multă, nici mai puțină carne roșie.

Studiile observaționale au raportat că aportul de carne roșie este asociat cu boli cardiometabolice și cancer. Restricționarea consumului de carne roșie ar putea avea un efect mic sau nici un efect asupra incidenței bolilor cardiometabolice, a mortalității cardiovasculare, a mortalității prin cancer, a infarctului miocardic, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului, a incidenței cancerului gastrointestinal și a cancerului ginecologic

Citește și Consumul de CARNE ROȘIE triplează riscul de boli CARDIACE

Probele nu sunt însă suficient de puternice pentru a recomanda modificări în dietă. Adulții pot continua să consume carne roșie în cantități obișnuite, deoarece nu s-a demonstrat încă dacă reducerea porției ar putea avea vreun beneficiu.

Potrivit recomandărilor ghidului curent privind consumul de carne roșie, pentru reducerea riscului de cancer colorectal trebuie să ne limităm la o cantitate maximă de 700-750 g de carne crudă (500 g de carne gătită) pe săptămână.

Carnea roșie este o sursă foarte bună de fier, proteine și alți nutrienți importanți pentru o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, dietele bogate în alimente vegetale s-au dovedit extrem de valoroase pentru sănătate.

Citește și Cum să alegem corect CARNEA și produsele din carne – sfaturi bune de la nutriționistul Mihaela Bilic

Cu cât mai multe legume mâncăm, cu atât mai bine. Jumătate din farfurie trebuie umplută cu legume non-amidonoase, un sfert trebuie să conțină proteine, iar celălalt sfert trebuie dedicat carbohidraților.

Surse:

1. Jenny de Montalk, How much red meat is ok to eat? Healthy Food: https://www.healthyfood.com/blog/jenny-demontalk/how-much-red-meat-is-ok-to-eat/?state=requireRegistration
2. Gideon Meyerowitz-Katz, Here’s The Real Truth About That Confusing Red Meat Study, Science Alert: https://www.sciencealert.com/here-s-the-real-truth-about-that-confusing-red-meat-study
3. Dena Zeraatkar, MSc; Bradley C. Johnston, ; Jessica Bartoszko, HBSc; Kevin Cheung, MD; Malgorzata M. Bala; Claudia Valli, MSc; Montserrat Rabassa; Daegan Sit; Kirolos Milio, BSc; Behnam Sadeghirad; Arnav Agarwal; Adriana M. Zea; Yung Lee, BHSc; Mi Ah Han; Robin W.M. Vernooij; Pablo Alonso-Coello; Gordon H. Guyatt; Regina El, Effect of Lower Versus Higher Red Meat Intake on Cardiometabolic and Cancer Outcomes: A Systematic Review of Randomized Trials, Annals of Internal Medicine: https://annals.org/aim/fullarticle/2752326/effect-lower-versus-higher-red-meat-intake-cardiometabolic-cancer-outcomes

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.