ERITRITOL, un îndulcitor fără CALORII (beneficii și efecte secundare posibile)

Produsele alimentare care nu conține zahăr sau nu au zahăr adăugat sunt considerate alternative mai sănătoase la dulciurile cu zahăr rafinat.

Ele sunt alese de regulă de diabetici sau de cei care sunt la cură de slăbire și nu mai consumă zahăr sau produse bogate în carbohidrați. Aceste produse sunt de regulă îndulcite cu alcooli de zahăr, precum eritritol (E968).

Eritriol beneficii, efecte secundare

Ce este eritritolul?

Eritritol este un îndulcitor din categoria alcoolilor de zahăr, din care fac parte și xyilitol, maltitol și sorbitol. A fost aprobat ca aditiv alimentar în SUA și în multe alte țări.

Eritritolul are un gust și un aspect asemănător zahărului, dar are aproape zero calorii. Totodată, nu produce creșterea nivelului de zahăr din sânge, nici carii. Se găsește sub formă de granule sau pudră.

Ce se întâmplă în corpul nostru când consumăm eritritol

Un studiu din 2005 a arătat că doar 10% din eritritolul pe care îl consumăm intră în colon. Cea mai mare parte este absorbită rapid în intestinul subțire, după care călătorește prin fluxul sanguin și este eliminat prin urină în proporție de 90%.

Întrucât este absorbit atât de repede înainte să ajungă în colon, nu produce efecte laxative atât de mari precum alți alcooli de zahăr.

Poate fi folosit de diabetici

Întrucât are un indice glicemic zero, eritritolul nu afectează nivelurile de zahăr și insulină din sânge. Din acest motiv este adesea folosit în deserturile pentru diabetici și în dietele low-carb (sărace în carbohidrați).

Un studiu din anul 1994, publicat în European Journal of Clinical Nutrition a arătat că nu numai că nu crește glucoza și insulina din sânge, nu produce nici efecte asupra colesterolului total și a trigliceridelor.

Eritritolul nu produce carii dentare

Un studiu din anul 1992 a demonstrat că eritritolul nu cauzează carii dentare. Bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală folosește de regulă zahărul pentru a crește și a se înmulți, ducând la eroziunea dinților. Eritritolul nu poate fi metabolizat de bacteriile orale, și din acest motiv nu produce carii.

Cât de sigur este eritritolul pentru consum

În cantități mici, acest îndulcitor nu produce deranjamente digestive și diaree la fel ca alți alcooli de zahăr precum xyilitol. Aceasta deoarece eritritolul este o moleculă mai mică. 90% din el este absorbit în intestinul subțire și excretat aproape nemodificat prin urină.

Totuși, unele persoane pot avea reacții adverse la consumul acestui îndulcitor, precum diaree, dureri de cap sau dureri de stomac. Ele pot să apară atât în urma unor cantități mici, dar mai ales în urma unui supradozaj. Depinde de gradul fiecăruia de toleranță digestivă. O doză care depășește 50 de grame de eritritol poate provoca greață sau dureri de stomac.

Alte posibile dezavantaje

Alcoolii de zahăr trec prin corp în mare parte nedigerați, motiv pentru care consumatorii nu vor simți aceeași senzație de sațietate ca în urma consumului de zahăr rafinat.

În cazul eritritolului, creierul nu semnalizează corpul să elibereze hormonii care reduc apetitul. Acest lucru poate însemna că după consumul unor produse îndulcite cu eritritol, senzația de foame sau apetit crescut va persista.

Cu siguranță eritritolul este un înlocuitor mai bun pentru zahărul, întrucât nu are calorii, nu afectează dinții și nu crește glucoza din sânge.

Se găsește la magazinele naturiste și poate fi folosit la îndulcirea produselor coapte în cuptor, a băuturilor și a altor dulciuri, întocmai ca zahărului. Este doar puțin mai slab decât zahărul în privința gustului dulce. 

Sursă: Janet Renee, „The Benefits and Risks of Erythritol as a Sweetener”, LIVESTRONG: https://www.livestrong.com/article/556918-the-disadvantages-of-erythritol/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.