BROCCOLI reduce markerii INFLAMAȚIILOR cronice din corp

Dr. Jessica Black, medic naturopat specializat în dezvoltarea de rețete antiinflamatoare, folosește și recomandă broccoli în dietele de combatere a inflamației cronice din corp. De ce? Pentru că acest aliment ajută la reducerea mai multor markeri inflamatori din organism.

Broccoli antiinflamator natural: draxe.com

Ce înseamnă să ai o inflamație în corp

Înainte de a ști să alegi alimentele cu proprietăți antiinflamatoare, trebuie să cunoaștem ce înseamnă inflamațiile și de ce sunt ele periculoase..

Inflamația este o reacție normală care face parte din răspunsul imun al corpului la o anumită leziune, infecție sau alți factori agresivi (traumatisme, lovituri, răni).

În cazul unei inflamații acute, celulele albe de sânge se deplasează în zona afectată de o inflamație pentru a combate patogenul ce a provocat-o, sau pentru a repara țesutul lezat. După ce au reușit să îndepărteze stimulul respectiv, inflamația acută începe să cedeze.

Uneori, răspunsurile inflamatorii ale corpului devin foarte insistente, cauzând o inflamație cronică, asociată cu dezvoltarea unui număr larg de boli, precum afecțiuni cardiace, artrită reumatoidă, astm sau psoriazis.

Alimentația și inflamațiile cronice

Întrucât inflamațiile cronice sunt adesea asociate cu obiceiuri alimentare nesănătoase, nutriționiștii au dezvoltat diverse planuri de combatere a acestora prin dietă.

Teoria lor este ușor de înțeles: printr-un creșterea consumului de alimente cu proprietăți antiinflamatoare se poate obține o diminuare a inflamației cronice. Pentru ca această dietă să funcționeze, se recomandă de asemenea limitarea aportului de alimente care conțin substanțe pro-inflamatorii.

Citește și Cele mai bune ANTI-INFLAMATOARE naturale

În general, un aport crescut de fructe și legume a fost asociat în studii cu concentrații plasmatice mai mici de proteina C-reactivă (un marker-cheie al inflamației din corp).

Broccoli reduce mai mulți markerii inflamatori

Broccoli poate fi inclus într-o dietă anti-inflamatorii datorită mai multor calități:

• are un indice glicemic scăzut (32), iar alimentele cu un IG mic sunt asociate cu un risc mai mic de inflamații;
• este sărac în colesterol, zaharuri și sodiu, nu conține grăsimi saturate sau trans, are puține calorii, este bogat în fibre și ajută la controlul sau scăderea în greutate, o strategie importantă în prevenirea și reducerea inflamației cronice;
• conține glucorafanină, un precursor al sulforafanului, un compus cu acțiune antiinflamatoare puternică și anticancerigenă.

Citește și BROCCOLI – prietenul celor care vor să SLĂBEASCĂ

O echipă de cercetători italieni de la Universitatea din Milano au evaluat efectele consumului a 250 g de broccoli pe zi, timp de 10 zile, asupra markerilor inflamatori. Studiul a fost realizat pe bărbați tineri fumători. Rezultatele au arătat că dieta cu broccoli a redus nivelurile plasmatice de proteina C-reactivă cu 48%!

Un alt studiu a arătat că legumele crucifere (broccoli și conopidă) a redus nivelurile circulante de Interlukina 6 (IL-6) la persoanele sănătoase, nefumătoare, pe durata a 2 săptămâni de experiment. Corpul produce Interlukina 6 ca răspuns la o inflamație, la un traumatism sau la infecții cu bacterii și virusuri.

Într-o altă cercetare, oamenii de știință au descoperit că femeile care au consumat cantități mai mari de legume crucifere au avut niveluri scăzute ale mai multor markeri inflamatori, precum factorul de necroză tumorală (TNF-alfa)și interlukina 1-beta (Il1), comparativ cu participantele cu cel mai mic consum de legume crucifere. TNF-alfa este un marker al răspunsului inflamator sistemic asociat cu insuficiența cardiacă, traumatisme și sepsis.

Alte beneficii ale consumului de broccoli

Potrivit Foodstruct.com, broccoli conține mai multă vitamina C decât 90% din alte alimente, mai multe fibre și vitamina A decât 70% din alte alimente și mai mult acid folic decât 69% din alte alimente.

Ajută la controlul diabetului prin reglarea nivelului de zahăr din sânge. Fibrele solubile și insolubile sunt folositoare sistemului digestiv.

Conține calciu, un mineral esențial pentru oase. Vitamina C și beta-carotenului stimulează sistemul imunitar. Are efecte antivirale și antibacteriene.

Este bogat în fitonutrienți care acționează ca antioxidanți împotriva radicalilor liberi. Sulforafanul stimulează capacitatea de detoxifiere a ficatului și a pielii.

Poate preveni mai multe tipuri de cancere: de sân, de plămâni, de colon, de prostată, ovarian. Contribuie la reducerea riscului de boli cardiace și are efecte antiîmbătrânire.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘7192, 5336, 4272′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Glycemic Index.org, „Broccoli Health Benefits”: https://www.glycemic-index.org/broccoli-health-benefits.html
2. Food Struct.com, „Broccoli nutrition chart, glycemic index and rich nutrients”: https://foodstruct.com/food/broccoli
3. Heal with Food, „Is Broccoli Anti-Inflammatory?”> https://www.healwithfood.org/anti-inflammatory-diet/broccoli.php
4. Synevo.ro, „INTERLEUKINA 6″: https://www.synevo.ro/interleukina-6/
5. Synevo.ro, „FACTOR DE NECROZĂ TUMORALĂ TNF-ALFA”: https://www.synevo.ro/factor-de-necroza-tumorala-tnf-alfa/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.