Top 4 „SUPER-ALIMENTE” pe care ar trebui să le mâncăm mai des, potrivit studiilor

Termenul de „super-aliment” este foarte des uzitat în mediul online, mai ales pe site-urile și blog-urile de sănătate și nutriție. În fiecare an apare câte un produs care este intens promovat ca fiind un miracol pentru sănătate.

Nu toate titlurile pompoase sunt însă acoperite științific. Așadar, atunci când citiți un articol despre un anumit „super- aliment”, asigurați-vă că are surse bibliografice solide.

Top 4 superalimente

Top 4 super-alimente

Cei de la Examine.com au alcătuit un top 4 al celor mai sănătoase alimente, cu beneficii confirmate de studiile de specialitate.

1. Usturoiul

Pe primul loc se află usturoiul, despre care „se știe” că este o armă puternică împotriva îmbolnăvirilor de tot felul. Cercetătorii au demonstrat că susține sănătatea cardiovasculară și imunitatea.

Consumul de usturoi ajută inima prin faptul că scade tensiunea arterială crescută și îmbunătățește profilul colesterolului. Totodată, există dovezi că acesta contribuie la scăderea nivelurilor de glucoză sangvină a jeun.

Citește și USTUROIUL distruge celulele CANCEROASE fără să le afecteze pe cele normale

Foarte importante sunt și efectele sale antioxidante puternice, datorate glutaționului. Nu este greu să includem usturoiul în dieta zilnică. Putem consuma usturoi crud (2-3 căței cruzi pe zi), sau îl putem adăuga în diferite preparate culinare.

2. Fructele de pădure de culoare închisă

Fructele de pădure au o reputație foarte bună în ceea ce privește categoria „super-alimentelor”, fiind clasate pe primele poziții în topul celor mai bune surse naturale de antioxidanți.

Pigmentul închis (albastru, mov, violet) dă mărturie despre acest lucru. Afinele au cea mai mare concentrație de antioxidanți (antocianini și pterostilbeni). Persoanele vârstnice le pot include mai des în dietă pentru a-și îmbunătăți memoria, iar diabeticii pentru a obține un control mai bun asupra glucozei din sânge și a-și proteja vederea

Citește și Mâncați mai des AFINE – aceste fructe întârzie ÎMBĂTRÂNIREA CREIERULUI!

Antocianinii influențează activitatea creierului prin potențarea factorului de creștere BDNF. Pot avea beneficii în acest sens și la tineri, însă pe această zonă studiile sunt insuficiente.

3. Spirulina

Pentru ca meniul de „super-alimente” să fie cât mai divers, pe locul 3 s-a poziționat o algă marină. Spirulina este considerată una din cele mai hrănitoare alimente din lume, îndeosebi datorită concentrației mari de proteine (50-55%). NASA a investigat-o ca o potențială sursă de hrană pentru astronauți.

Conține de asemenea cantități generoase de beta-caroten, vitamine, minerale. Persoanele cu alergii nazale (respiratorii) pot lua suplimente cu spirulină pentru atenuarea simptomelor de strănut și nas înfundat. Are efecte antioxidante și antiinflamatoare și un profil sigur de utilizare.

Studiile au arătat că suplimentele de spirulină scad semnificativ trigliceridele, colesterolul total și LDL. Cercetările pe animale sugerează că această algă marină are și efecte neuroprotectoare, însă este nevoie de studii umane pentru a confirma aceste rezultate.

Citește și Consumați zilnic SPIRULINĂ – un aliment foarte hrănitor, cu efecte puternice asupra corpului și creierului

O parte mai puțin atractivă a spirulinei este gustul neplăcut. Se poate adăuga în sucuri, smoothie-uri sau aluaturi pentru un consum mai ușor.

4. Verdețuri

Legumele cu frunze verzi, verdețurile și zarzavaturile abundă în nutrienți valoroși. Sunt în mod deosebit bogate în nitrați.

Acești compuși îmbunătățesc circulația sangvină prin efectul de dilatare a vaselor de sânge. Consumate zilnice, legumele bogate în nitrați pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Cele mai bune surse de nitrați sunt verdețurile, sfecla roșie, rucola și mărarul. Sfecla roșie are o cantitate mare de nitrați, care poate fi utilă în alimentația sportivilor de performanță. Sucul de sfeclă mărește performanța fizică și capacitatea de recuperare fizică după un antrenament intens.

Citește și SUCUL de SFECLĂ ajută la îmbunătățirea sângelui, alcalinizarea, curățarea și remineralizarea organismului

Nu vă încredeți în produsele noi până nu vă documentați pe cont propriu (prin citirea de studii) și puteți fi siguri că sunt argumentate științific.

Nu căutați produse-minune pentru îmbunătățirea sănătății sau prevenirea bolilor. Poate fi suficient să că axați dieta pe alimente cât mai naturale, proaspete și organice. Începeți prin a include cele 4 alimente recomandate în acest articol.

Sursă: Examine.com, „4 science-based “superfoods” you should consider eating”: https://examine.com/nutrition/4-science-based-superfoods-you-should-be-eating/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.