Dieta MEDITERANEANĂ cu ULEI de MĂSLINE protejează OASELE

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Dieta mediteraneană a început să fie citată de tot mai mulți cercetători ca un regim alimentar benefic în numeroase boli.

Bogată în fructe și legume, bazată pe un consum ridicat de măsline și ulei de măsline, acest tip de alimentație ar putea ajuta la prevenirea osteoporozei, potrivit oamenilor de știință.

Uleiul de masline protejeaza oasele

 

Studiile realizate în ultimii ani arată că osteoporoza are o incidență mai mică în regiunea Mediterană. Se presupune că acest lucru se datorează alimentației specifice acestei zone, îndeosebi uleiului de măsline.

Dieta mediteraneană + ulei de măsline = oase mai puternice

Acest lucru a fost confirmat de un studiu apărut în 2012 în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Rezultatele au arătat că 2 ani de dietă mediteraneană cu ulei de măsline poate ajuta la creșterea concentrației serice de osteocalcin – o proteină care leagă calciul de oase și ajută la protejarea oaselor.

Medicii testează nivelul de osteocalcin din sânge ca marker pentru procesul de pierdere a masei osoase. Persoanele care suferă de osteoporoză au niveluri sangvine anormale de osteocalcin.

Participanții la acest studiu au fost împărțiți în 3 grupuri. Un grup a urmat o dietă săracă în grăsimi, un grup a urmat o dietă mediteraneană cu un amestec de nuci, iar celălalt grup a urmat o dietă meditereaneană cu ulei de măsline virgin.

Cele mai mari concentrații de osteocalcin au fost observate la cei care au avut o dietă meditereaneană cu ulei de măsline virgin. Totodată, nu au fost sesizate scăderi notabile ale nivelului de calciu din sânge.

José Manuel Fernández-Real, autorul principal al acestui studiu și doctor la Spitalul dr. Josepf Trueta din Spania a afirmat că studiile experimentale și in vitro au arătat că uleiul de măsline poate contribui la prevenirea osteoporozei, iar acesta este primul studiu care demonstrează că uleiul de măsline ajută la conservarea oaselor la oameni.

Dieta mediteraneană nu este asociată doar cu păstrarea sănătății oaselor, ci și cu rate mai mici de diabet, obezitate, boli de inimă și cancer.

Motivul în constituie consumul de alimente proaspete (fructe și legume) și grăsimi bune, spre deosebire de produsele procesate, bogate în grăsimi trans, zahăr și aditivi, consumate în cadrul unei diete tipice occidentale.

Începeți o dietă mediteraneană

Dieta mediteraneană poate fi adoptată prin câțiva pași simpli:

– consumați cel puțin 5-7 porții de alimente vegetale pe zi, preferabil crescute local;
– creșteți aportul de leguminoase și nuci, adăugând fasole, linte, migdale, nuci în salate, supe, hummus;
– folosiți mai multe mirodenii – usturoi, ceapă, plante aromatice proaspete (oregano, busuioc, cimbru)
– consumați pește sau fructe de mare cel puțin de 2-3 ori pe săptămână
reduceți consumul de carne de pui la o dată pe săptămână sau mai puțin
limitați consumul de carne roșie și lactate (nu mai mult de 4 porții de carne roșie pe lună și 2 porții de lactate pe zi); alegeți iaurt natural, bogat în probiotice);
– consumați alimente bogate în fibre (ovăz, orez brun, cuș-cuș) în locul cerealelor rafinate (făină albă, paste albe, orez alb)
înlocuiți dulciurile din comerț cu fructe proaspete sau uscate
– folosiți grăsimi sănătoase precum ulei de măsline și avocado

 

Sursă: UHN STAFF, „Studies Show Mediterranean Diet with Olive Oil Helps Protect Bones”, University Health News Daily, BONES & JOINTS: https://universityhealthnews.com/daily/bones-joints/new-osteoporosis-guidelines-mediterranean-diet-with-olive-oil-helps-protect-bones/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.