2 lingurițe de TĂRÂȚE de PSYLLIUM pe zi scad COLESTEROLUL

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Colesterolul este o substanță ceroasă care se găsește în sânge, și de care corpul are nevoie pentru construirea de celule sănătoase.

Când nivelul său depășește limita normală, se poate depune în vasele de sânge (ateroscleroză). Deși nu produce simptome, colesterolul mărit poate cauza dureri în piept (angină) și alte semne ale bolilor arterelor coronariene.

Tarate de psyllium – ajuta la scaderea colesterolului

 

Totodată, crește riscul de cheaguri de sânge și evenimente cardiovasculare severe, precum atac de cord sau accident vascular cerebral.

Cauza poate fi de natură genetică, însă de multe ori hipercolesterolemia se datorează unui stil de viață nesănătos. Dieta și mișcarea fizică regulată pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge și a riscului de boli cardiovasculare.

Specialiștii recomandă persoanele cu un nivel crescut de colesterol să reducă aportul de sare (sodiu), consumul de grăsimi animale, să renunțe la fumat, să consume alcool cu moderație, să facă mișcare fizică – cel puțin 30 de minute pe zi, să consume mai multe legume, fructe, verdețuri și cereale integrale.

Semințele psyllium ajută la scăderea colesterolului

Fibrele au un rol important în controlul nivelului de colesterol din sânge. Studiile au arătat că fibrele vâscoase, precum cele regăsite în semințele psyllium (de pătlagină), atenuează colesterolul, reduce concentrația acestuia și pot fi folosite ca adjuvant în tratamentul bolilor cardiovasculare.

O recenzie publicată în 2018 în American Journal of Clinical Nutrition a arătat că o doză de 10,2 g de tărâțe psyllium (echivalentul a 2 lingurițe) a scăzut semnificativ colesterolul LDL și substanța ApoB (un alt indicator major al riscului de boli cardiace), după o cură de 3 săptămâni.

Fibrele din psyllium îmbunătățesc markerii lipidelor, având potențialul de a întârzia procesul de ateroscleroză și riscul de boli cardiovasculare la persoanele cu hipercolesterolemie.

Psyllium este numele semințelor care provin de la planta Plantago ovata (pătlagină). Acestea sunt comercializate ca supliment alimentar pentru tratarea constipației, sub formă de pulbere sau capsule.

Când sunt amestecate cu lichid, acestea formează un gel gros. Când sunt ingerate, ele absorb acizii biliari și colesterolul și determină corpul să le elimine prin scaun.

 

Surse bibliografice:

1. Mayo Clinic, „High cholesterol”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800
2. Jovanovski E, Yashpal S, Komishon A, Zurbau A, Blanco Mejia S, Ho HVT, Li D, Sievenpiper J, Duvnjak L, Vuksan V., „Effect of psyllium (Plantago ovata) fiber on LDL cholesterol and alternative lipid targets, non-HDL cholesterol and apolipoprotein B: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials”, articol publicat în American Journal of Clinical Nutrition. 2018 Nov 1;108(5):922-932, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30239559
3. Harvard Medical School, „Psyllium fiber: Regularity and healthier lipid levels?” articol publicat în Harvard Heart Letter, Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/heart-health/psyllium-fiber-regularity-and-healthier-lipid-levels

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Ce e asta ??…psilyum…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.