MĂRUL poate fi MEDICAMENT dacă știm să-l utilizăm (remedii interne și externe)

Mărul are numeroase utilizări în fitoterapia tradițională și modernă. Afectează în mod pozitiv funcția mai multor sisteme din corp: digestiv, cardiovascular, nervos.

Aceste fructe sunt la îndemâna oricui, și pot fi considerate pe bună dreptate daruri binefăcătoare trupului, lăsate de Dumnezeu omenirii. 

Mere – remedii si utilizari terapeutice

Merele se numără printre fructele cu cel mai mare conținut de apă – 83-93%Pe lângă faptul că sunt savuroase și răcoritoare, conțin numeroase substanțe care hrănesc și protejează organismul: pectine (fibre), protide, taninuri, săruri de calciu, fier și potasiu, vitaminele A, B, C și PP.

Nu doar fructul în sine, ci și frunzele acestui pom au proprietăți terapeutice. Ele conțin floretină, o substanță cu acțiuni antibacteriene, care poate combate atât bacteriile gram-pozitive, cât și pe cele gram-negative.

Scoarța mărului este utilizată sub formă de infuzie în diverse tipuri de febră și în insomnie.

____________________________

Mere – proprietăți terapeutice

Studiile științifice au confirmat numeroase acțiuni farmacologice ale mărului: antibacteriene, anti-colesterolemice, anti-hipertensive, digestive, diuretice, laxative, tonice, astrigente și antihelmintice.

Cele mai mari beneficii ale merelor se adresează sistemului digestiv. Întrucât au un conținut moderat de aciditate, acestea măresc producția secreției salivare și gastrice.

Sunt deosebit de utile împotriva constipației dacă sunt consumate cu tot cu coajă. Cojile de măr au efecte laxative ușoare și detoxifiante. Fibrele pe care le conțin ajută la absorbția toxinelor și a patogenilor dăunători din intestin și la eliminarea lor.

Aceste fructe au și efecte diuretice. Întrucât ajută la eliminarea excesului de acid uric, sunt recomandate în dieta persoanelor care suferă de boli ale rinichilor sau diateze urice – reumatism, gută, artrită.

Merele pot fi un medicament natural pentru copiii care suferă de diaree, acută sau cronică. Este binecunoscut efectul anti-diareic al merelor rase, alături de cel al morcovului fiert.

Și persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare pot beneficia de pe urma unui consum regulat de mere. Sunt recomandate în ateroscleroză și hipertensiune arterială. Ajută inclusiv la reducerea concentrației de colesterol, datorită conținutului mare de fibre.

Merele constituie o dietă eficientă pentru combaterea obezității și un aliment valoros pentru alimentația persoanelor vârstnice.

Profesorul Ovidiu Bojor citează recomandările autorilor elvețieni privind consumul de mere și roșii în tratamentul diabetului infantil.

Un măr consumat seara, poate aduce mai ușor somnul la cei care suferă de stres sau insomnie, grație, acțiunii lor calmante asupra sistemului nervos.

______________________

Utilizări externe

Merele fierte calde, aplicate local, sunt un leac popular pentru durerile de urechi.

Merele rase, fierte în propriul suc sau amestecate cu o cantitate egală de ulei se aplică pe plăgile atone.

Inflamațiile splinei pot fi ameliorate prin aplicarea locală a unei cataplasme obținute din fiertură de mere concentrată și tărâțe.

Sucul de mere proaspăt stors are efecte tonifiante asupra țesuturilor pielii, putând fi aplicat pe ten sau pe alte zone ale corpului.

_______________________

Moduri de administrare

Un măr pe zi ține doctorul departe, spune un vechi dicton. Însă mai multe mere pe zi pot avea efect terapeutic și mai mare. În acest sens sunt recomandate curele cu mere, pe perioade lungi de timp, în care se pot consuma până la 1 kg de fructe pe ziBătrânii și bolnavii pot consuma doar sucul.

Împotriva obezității se poate încerca dieta cu mere, care constă în consumul a unui kg de mere pe zi, fără alte alimente. Se aleg anumite zile din săptămână pentru a face această cură.

În diareea la copii, se administrează câte ½ – 1 kg de mere rase pe zi, la cele 5 mese.

Pentru combaterea insomniei și liniștirea sistemului nervos, se taie un măr cubulețe și se fierbe cu 500 ml de apă la foc mic, până lichidul scade la jumătate. Se adaugă miere și se bea seara, înainte de culcare.

Un remediu cu efect laxativ și pectoral foarte bun este siropul de mere. Se folosește sucul proaspăt stors de măr, fiert cu o cantitate egală de zahăr, la foc redus, până se leagă și capătă o consistență vâscoasă. Se administrează câte 2 linguri de sirop înainte de mese.

Pentru cei cu hipertensiune arterială sau colesterolul mărit, cu ateroscleroză, edeme cardiorenale sau preinfarct, se poate ține cura lui Kempner, cu mere și orez (detalii aici).

_______________________________

Sursă: Ovidiu Bojor, Dumitru Răducanu, Plante și miresme biblice, Mărul, Editura Fiat Lux, București, pp. 96-98

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.