TĂIȚEI de casă – rețeta tradițională (cu ou și fără ou)
Tăieții sunt un preparat tradițional din bucătăria românească, folosiți la supe și ciorbe, dar și la alte mâncăruri, precum lapte fiert (cu tăiței), tăiței cu brânză, miez de nucă, sos de roșii sau alte rețete asemănătoare.
Se pot prepara din făină albă sau integrală de grâu, sau din alte tipuri de cereale, precum făină de orez, făină de hrișcă, de ovăz, de secară, de speltă, de grâu dur, de quinoa, etc.
Ingrediente
• 350 g de făină
• 3 ouă
• un praf de sare
Preparare
Cerneți făina într-un lighean și faceți o adâncitură în mijloc. Adăugați în centru ouăle și sarea. Amestecați cu furculița ouăle luând câte puțină făină din jur, până la deplina incorporare a acesteia.
Trebuie să obțineți un aluat omogen. Începeți apoi să-l frământați cu mâinile câteva minute, până când nu mai este lipicios.
Adunați-l într-o bilă și puneți-l înapoi în lighean. Lăsați-l să stea în repaus circa jumătate de oră.
Pentru a face tăițeii, tapetați masa de lucru cu făină. Întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie mare, foarte subțire. Pentru a o putea întinde mai ușor, pudrați-o deseori cu făină, și pe deasupra, și pe dedesubt.
După ce ați reușit să obțineți o foaie subțire, lăsați-o să stea la uscat aproximativ 10 minute. Tăiați-o fâșii lungi și late de două degete, apoi suprapuneți-le și tăiați-le fâșii subțiri.
Sau puteți rula foaia pentru a o tăia direct tăiței subțiri.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi recomandă tăiețeii doar de 2 ori pe lună. În aluat se pot adăuga și alte ingrediente, precum piure de legume (morcov, roșii, spanac).
_____________________________________
La această rețetă se folosește făină, apă călduță și puțin ulei. Tăițeii de post ies foarte bine și fără ulei. Proporția dintre făină și apă este de 1:2.
Se amestecă făina cu uleiul cu mâinile, adăugând apa treptat. Se frământă aluatul energic, circa un sfert de oră.
Pentru a vă fi mai ușor, frământați aluatul pe masa de lucru. După ce este gata, se acoperă și se lasă la odihnit circa 40 de minute.
Tăițeii se fac la fel ca în rețete precedentă.
Ies la fel de buni și fără ulei, din aluat simplu, pentru rețetele de post fără ulei.
Tăițeii de casă se păstrează în pungi de hârtie, într-un loc uscat și răcoros din casă.
_____________________________________
Sursă: Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, Reînvață să Gătești – Carte de Bucate Sănătoase, Tăiței, Editura Coreus Publishing, București, 2012, p. 106