ALIMENTE indicate pentru fiecare ORGAN în parte

În cartea sa Live Raw: Raw Food Recipes for Good Health and Timeless Beauty – autoarea Mimi Kirk ne prezintă o listă scurtă a nutrienților și a alimentelor benefice pentru fiecare organ în parte al corpului.

O putem folosi ca ghid alimentar pentru prevenirea sau chiar tratarea bolilor de care suferim sau la care suntem predispuși.

Alimente pentru fiecare organ

Pentru CREIER

Avem nevoie de acest organ pentru îndeplinirea diferitelor funcții cognitive de care ne folosim în fiecare zi și în fiecare secundă. Creierul este centrul de control al întregului organism. Este o parte importantă a sistemului nervos, ceea ce înseamnă că el controlează totul de la simțuri până la mușchi.

Afectarea creierului poate cauza probleme la nivelul memoriei, gândirii, senzațiilor sau chiar a personalității.

Avem nevoie de: Omega-3 și grăsimi bune, antioxidanți

Alimente indicate:

• semințe de in, nuci, mere, struguri roșii, afine, spanac, merișoare, căpșuni, avocado.

_______________________________

♣ Pentru OCHI

Fără îndoială, vederea reprezintă cel mai util simț al nostru. Folosim ochii pentru a vedea tot ceea ce facem, pentru a vedea chipurile celor dragi, pentru a admira cerul și frumusețile naturii înconjurătoare.

Ochii sunt organe complexe, cu numeroase părți care conlucrează pentru a produce o vedere clară și perfectă.

Dacă nu avem grijă de sănătatea ochilor noștri, putem ajunge la diverse boli: cataractă, degenerescența maculară sau chiar pierderea vederii (orbire).

Avem nevoie de: vitamina A, luteină, beta-caroten, antioxidanți

Alimente indicate:

• spanac, broccoli, morcovi, pepene galben, cartofi dulci, dovleac, ardei gras roșu, verdețuri, fructe de pădure, struguri roșii, usturoi.

_______________________________

♣ Pentru INIMĂ

Afecțiunile cardiovasculare se numără printre principalele cauze de deces la nivel mondial. În SUA sunt clasate pe primul loc. Cele mai frecvente boli care vizează sistemul cardiovascular sunt: aritmia, ateroscleroza, boala arterială coronariană și infecțiile cardiace.

Deși pot fi fatale, cele mai multe din ele pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos.

Nivelurile crescute ale colesterolului și tensiunii arteriale, fumatul, obezitatea și sedentarismul sunt cei mai mari factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Avem nevoie de: acid folic (B9), potasiu, alfa-caroten, fibre

Alimente indicate:

• banane, fructe de pădure, spanac, broccoli, roșii, portocale, verdețuri, morcovi, semințe de dovleac, ovăz, pepene verde, germeni de legume sau cereale, rodii.

_______________________________

♣ Pentru OASE

Oasele sunt țesuturi vii care au nevoie de cea mai bună îngrijire. Osteoporoza afectează tot mai multe femei de vârstă menopauzală iar riscul de fracturi (îndeosebi la șold) este foarte mare.

Avem nevoie de: vitamina D, calciu, magneziu, bromelaină, mult soare

Alimente indicate:

ananas, broccoli, verdețuri, cireșe, ciuperci, migdale, spanac.

_______________________________

♣ Pentru PIELE, PĂR și UNGHII

Pielea, părul și unghiile sunt cărțile noastre de vizită, care pot spune totul despre noi, inclusiv în materie de sănătate.

Alimentația sănătoasă ne poate ajuta să prevenim căderea părului și formarea ridurilor.

Avem nevoie devitaminele A, C și E

Alimente indicate:

• spanac, morcovi, cartofi dulci, roșii, pepene galben, dovlecei, varză, ananas, portocale, kiwi, ardei grași roșii și galbeni, broccoli, migdale, semințe, papaya, castraveți, nuci.

_______________________________

♣ Pentru MUȘCHI

Avem nevoie de o musculatură sănătoasă pentru stabilitate, echilibru și forță. Mușchii scheletici sunt responsabili pentru toate mișcările noastre voluntare. Fără un tonus muscular optim, corpul nostru ar deveni slab și predispus la leziuni și accidente.

Avem nevoie de: proteine, Omega-3, crom

Alimente indicate:

• nuci, germeni de legume sau cereale, semințe de in, semințe de chia, semințe de cânepă, ardei verzi, mere, banane, spanac.

_______________________________

♣ Pentru DINȚI și GINGII

Sănătatea bucală și dentară este deosebit de importantă nu doar pentru aspectul nostru fizic, cât mai ales pentru sănătatea internă.

Afecțiunile dentare pot cauza multe alte probleme în interiorul organismului.

Avem nevoie devitaminele A, C și D, expunerea la soare

Alimente indicate:

broccoli, roșii, mango, kiwi, papaya, morcovi, dovleac, pepene galben, verdețuri.

_______________________________

♣ Pentru FICAT

Incidența afecțiunilor hepatice (boala ficatului gras alcocolică și non-alcoolică) a crescut foarte mult în ultimii ani, odată cu diabetul (creșterea rezistenței la insulină), obezitatea și sedentarismul.

Avem nevoie de un ficat sănătos pentru a ne păstra sângele curat de toxine, pentru a avea un nivel optim de energie și pentru buna funcționare a altor organe.

Avem nevoie de: turmeric, armurariu, semințe de fenicul, rădăcină de păpădie

Alimente indicate:

• sfeclă roșie, mere, anghinare, afine, ridiche, rucola, fructe, legume cu frunze verzi.

Alimente contraindicate:

– alimente care conțin grăsimi hidrogenate și grăsimi saturate, alcool, zahăr, îndulcitori artificiali, făină rafinată, cofeină.

_______________________________

♣ Pentru RINICHI

Rinichii sunt esențiali pentru sănătatea întregului organism datorită rolului lor de a filtra deșeurile, excesul de apă și alte impurități din sânge. Toate aceste toxine sunt stocate în vezica biliară și apoi îndepărtate în timpul urinării.

Rinichii reglează totodată nivelurile de potasiu, sodiu și pH din corp. Produc hormoni care reglează tensiunea arterială și controlează producția de celule roșii de sânge.

Avem nevoie de: vitaminele B6, D, E și C

Alimente indicate:

• broccoli, spanac, țelină (apio), nuci, fructe bogate în apă (portocale, fructe de pădure, struguri, pepene).

_______________________________

♣ Pentru VEZICA BILIARĂ

Acest organ în formă de pară, situat în partea dreaptă a abdomenului, este împreună-lucrător cu ficatul la procesarea grăsimilor.

Vezica biliară stochează bila, ajută la descompunerea grăsimilor din alimentele din intestine și contribuie la absorbția vitaminelor solubile în grăsime și a altor nutrienți în fluxul sanguin.

Avem nevoie de: evitarea băuturilor carbogazoase, a alimentelor grase și a prăjelilor, un consum de cel puțin 6 pahare de apă pe zi.

Alimente indicate:

• ulei de măsline, semințe de in și ulei de in, sfeclă roșie (rădăcină și frunze), varză, broccoli, germeni, fructe de pădure, cartofi dulci, ardei gras, dovlecei, morcovi, fructe cu un conținut ridicat de apă (citrice).

_______________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Mimi Kirk, Live Raw: Raw Food Recipes for Good Health and Timeless Beauty, Functions of Major Body Parts, Skyhorse Publishing, 2011, pp. 16-17

2. Healthline, Brain Disorders: https://www.healthline.com/health/brain-disorders

3. Healthline, Preventing Eye Problems: https://www.healthline.com/health/eye-health-disease-prevention#1

4. Healthline, Kidney Health and Kidney Disease Basics: https://www.healthline.com/health/kidney-disease

5. Healthline, Heart Disease Overview: https://www.healthline.com/health/heart-disease/causes-risks

6. Healthline, Identifying Gallbladder Problems and Symptoms: https://www.healthline.com/health/gallbladder-problems-symptoms

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.