FRUCTELE sunt combustibilul SĂNĂTĂȚII și TINEREȚII organismului

Odată cu creșterea curentului „raw-vegan”, tot mai multe persoane au trecut la o alimentație naturală, preponderent crudă.

Cu toate acestea, statisticile arată că tot nu reușim să consumăm suficient de multe fructe și legume.

Specialiștii recomandă creșterea la 9-13 porții de fructe și legume pe zi, în toate formele posibile: proaspete, uscate, congelate, conservate, gătite, sau sub formă de sucuri.

Fructele, legumele, verdețurile, cerealele, semințele și nucile sunt considerate de nutriționiști alimente vii, care furnizează organismului nutrienții de care acesta are nevoie pentru a funcționa în mod optim: compuși bioactivi, vitamine, minerale, fibre și antioxidanțiDin acest motiv consumul lor au fost asociate cu un risc mai mic de boli cronice.

 

Unele persoane se feresc să consume fructe din cauza conținutului lor bogat în zahăr. Studiile epidemiologice au arătat însă că cele mai multe fructe au proprietăți anti-obezitate.

Datorită efectului de reducere a greutății corporale și a bogăției de vitamine, minerale și fibre pe care o conțin, organizațiile de sănătate le recomandă persoanelor supraponderale.

Regretata Elena Niță Ibrian, autoare de rețete de hrană vie, spunea foarte frumos că fructele, consumate corect, duc la întinerirea organismului, la creșterea nivelului de energie și stimularea longevității.

Motivul? Aceste alimente nu consumă din energia corpului pentru a fi digerate. Din contră ele însele sunt o sursă prețioasă de energie pentru organism.

„Fructul este mâncarea cea mai prețioasă, dătătoare de viață, de energie, din câte există. Strămoșii noștri au fost fructivori. Ei au mâncat fructe zeci de mii de ani”.

Substanțele din fructe – apă, enzime, vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grași, carbohidrați – sunt mai importante decât proteinele. Studiile au arătat că un consum excesiv de proteine poate duce la dezvoltarea mai multor tipuri de cancere.

Unul din motivele pentru care fructele sunt atât de sănătoase este concentrația mare de apă organică pe care acestea o conțin, în proporție de 80-90%Această apă curăță organismul de toxine în profunzime, până la nivelul țesuturilor.

În al doilea rând, fructele conțin glucoză, o substanță de care creierul nostru are foarte mare nevoie pentru a funcționa optim.

În al treilea rând, fructele proaspete se digeră foarte repede. Ele nu rămân în stomac mai mult de 20-30 de minute, deoarece sunt predigerate. La unele persoane pot însă cauza probleme digestive dacă nu sunt consumate corect.

„Deoarece stau atât de puțin în stomac, înseamnă că ele nu trebuie mâncate niciodată cu ceva sau după ceva, ci numai pe stomacul gol”.

Fructele care în natură sunt acide (citricele, ananasul), devin alcaline în organism dacă sunt consumate pe stomacul gol. Acidul lor se neutralizează.

În momentul în care consumăm fructe după masă, poate să apară un exces de aciditate și de aici numeroase probleme. Un organism intoxicat sau prea acid poate da următoarele simptome: balonare, greutate excesivă, nervozitate, cearcăne negre, ridarea prematură a pielii, ulcere.

„Consumul corect de fructe duce la o întinerire de necrezut, longevitate, sănătate și multă energie. Importanța fructelor constă în conținutul valoros de combustibil”.

Pe lângă faptul că trebuie consumate doar pe stomacul gol, fructele trebuie totodată mestecate foarte bine pentru a beneficia de toate calitățile lor.

___________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Satya P. Sharma, Hea J. Chung, Hyeon J. Kim and Seong T. Hong, Paradoxical Effects of Fruit on Obesity, Nutrients. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084020/

2. Liu RH., Health-promoting components of fruits and vegetables in the diet, Adv Nutr. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23674808

3. Elena Niţă Ibrian, BUCĂTĂRIA FĂRĂ FOC, Hrana vie în 238 de reţete: https://anatolbasarab.ro/bucataria-fara-foc/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.