TURMERICUL, condimentul-minune care combate numeroase BOLI, este foarte bogat în FIER și VITAMINA B6

De ceva timp a apărut și la noi rădăcină de turmeric. Aceasta are o culoare portocalie și un gust mult mai blând decât ghimbirul. Se poate găsi în unele supermarketuri.

Turmericul este utilizat din antichitate, în special în țările orientale, ca remediu pentru dureri, inflamații, infecții și tulburări digestive. Studiile au demonstrat că acesta are proprietăți analgezice și antiinflamatoare remarcabile, precum și efecte antimicrobiene.

Turmeric

Puțini dintre noi știu însă că acest condiment este foarte bogat în nutrienți, îndeosebi în vitamine B și minerale. Potrivit bazei de date USDA National Nutrient data base, 100 g de turmeric proaspăt ne pot oferi:

fier – 517%
mangan – 340%
vitamina B6 – 138%
cupru – 67%
potasiu – 54%
magneziu – 48%
vitamina C – 43%
zinc – 39.5%
fosfor – 38%
vitamina B3 – 32%
vitamina E – 21%
vitamina B2 – 18%
calciu – 18%
vitamina K – 11%
acid folic – 10%

Turmericul conține de asemenea fibre în proporție de 52.5%, 33% grăsimi totale, 14% proteine și 0% colesterol. La această listă impresionantă de nutrienți se adaugă și uleiurile esențiale: termeron, curlon, curcumen, cineol și p-cimen.

Curcumina este compusul bioactiv principal din rădăcina de turmeric, un polifenol care a demonstrat în studiile animale și de laborator că are proprietăți antitumorale, antioxidante, anti-artritice, anti-ischemice, anti-Alzheimer și antiinflamatoare.

O recenzie realizată în anul 2013 susține că turmericul are efecte modulatoare asupra mai multor căi de semnalizare celulară. Studiile clinice extensive efectuate în ultimii 25 de ani au obținut rezultate promițătoare pe efectele turmericului în diferite boli pro-inflamatorii:

– cancer
– artrită
– afecțiuni cardiovasculare
– sindromul coronar acut, ateroscleroză
– diabet, neuropatie diabetică, microangiopatie diabetică
– anemie ereditară (beta talasemie)
– uveită, colită și proctită ulcerativă
– boala Crohn, sindromul colonului iritabil
– ulcer peptic și gastric, inflamații gastrice
– SIDA
– nefrită, afecțiuni renale
– dischinezie biliară, colecisitită
– prostatită bacteriană cronică
– psoriazis, vitiligo
– lupus

Curcumina a dovedit efecte protectoare și împotriva afecțiunilor hepatice și a intoxicațiilor (cu alcool sau arsenic). Potrivit studiilor de creștere a dozei, curcumina este sigură în doze de până la 12 g pe zi, timp de 3 luni.

Surse articol:
1. http://www.nutrition-and-you.com/turmeric.html
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23143785

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]