Clicky

85% din CONSERVELE de CARNE din comerț conțin o cantitate mare de APĂ și ADITIVI periculoși

Dr. Costel Stanciu, președintele APC România avertizează asupra consumului de conserve de carne din comerț, deoarece acestea au o cantitate foarte mare de compuși periculos pentru sănătate.

„Din cauza conținutului ridicat de sare și a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, conservele din carne nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare.”

Conserve de Carne - Studiu APC

Conserve de Carne – Studiu APC

În luna ianuarie 2016, o echipă de experți ai APC România a analizat 60 de tipuri diferite de conserve din carne din supermarketuri, fabricate de următoarele firme:

– Scandia Food SA, Hame România SRL, Auchan România SA, Carrefour România SA, Mega Image SRL, Vascar SA, Zone International Trading SRL, Profi Rom Foods SRL, Hypermarche SA, Animex Foods Polonia, Defne Selos SRL, Durra Diamant SRL, Garom Food SRL, Agrico Polonia, Rewe România SRL, Tulip Food Company Danemarca.

Această expertiză face parte din Campania Națională de Informare și Educare Hrană Sănătoasă – ”O Investiție pe Termen Lung în Sănătatea Noastră”, care are ca scop verificarea calității produselor alimentare din magazine, îndeosebi a conținutului bogat în sare, zahăr, grăsimi și aditivi alimentari cu risc pentru consumatori.

Rezultatele au arătat că majoritatea conservelor din carne din comerț au o calitate îndoielnică:

• la 52% din conservele analizate, conținutul de carne este doar de 15% (la fel și de sare), apa este al doilea ingredient predominant, urmată de șorici în proporție de 20%

• 25% din conservele analizate conțin resturi (carne separată mecanic): cartilagii și țesut conjunctiv, vase de sânge, țesut muscular și nervi

• 12% din conservele analizate conțin apa ca ingredient principal

• la 25% din conserve, al treilea ingredient predominant este șoriciul (în proporție de 15%), urmat de apă (13%), amidon (10%), proteine de soia, sare, gelatină, untură, grăsime de porc, aditivi alimentari și condimente

90% din conservele de carne studiate aveau un conținut mare și divers de E-uri, câte 1-9 aditivi alimentari pe produs.

– 85% din conservele analizate conțin nitrit de sodiu (E 250) – un conservant alimentar și intensificator de culoare, care crește riscul de boli tiroidiene, diabet de tip 1 la bebelușii cu mame care l-au consumat, diabet la copii)

– 48% conțin monoglutamat de sodiu (E621) – un potențator de aromă care crește apetitul și riscul de îngrășare/obezitate, poate afecta ficatul, rinichii și creierul, crește tensiunea arterială

– 38% conțin carmin (E120) – un colorant roșu produs din insecte uscate și măcinate, care poate produce reacții alergice, hiperactivitate la copii și probleme de concentrare

– 37% conțin caragenan (E407) – un agent de îngroșare care poate produce ulcer, inflamații, cancer de colon, boli de inimă, cancer,
toxicitate pentru ficat și rinichi

– 37% conțin și arome artificiale

Sfaturi pentru consumatori

Atunci când cumpărăm o conservă de carne, trebuie să urmărim îndeosebi conținutul de carne, cantitatea de proteine, grăsimi și sare.

Trebuie evitate produsele care conțin resturi de carne (cartilagii, vase de sânge, țesut muscular) și adaos de șorici, produsele bogate în nitrit de sodiu, zahăr, ulei vegetal, gelatină, amidon, carmin, caragenan și monoglutamat de sodiu, și conservele cu ambalajul deteriorat.

Consumatorii trebuie să verifice de asemenea termenul de valabilitate.

Sursă:http://observator.ro/articole-sanatate-consumati-des-conserve-de-carne-atentie-85-dintre-acestea-contin-nitrit-de-sodiu-355245.html

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. Dar care conserve sunt sanatoase? Toate contin E-uri.

  2. Nimic din ce mâncăm noi nu este sănătos.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *