TRANDAFIRATA (cu miere sau alcool) – o licoare la fel de răcoritoare și tonică precum SOCATA

Trandafirul este o floare medicinală de excepție, a cărui dulceață poate fi exploatată inclusiv în gastronomie, preparând din petalele lui sirop sau dulceață.

În scop culinar și terapeutic, se folosește trandafirul de Damasc sau trandafirul de dulceață, puternic înmiresmat, bogat în substanțe cu proprietăți antioxidante, antiseptice și sedative. Nu folosiți trandafiri de la florării, care pot fi tratați cu diferite substanțe chimice.

trandafiri

Florile se culeg pe timp însorit. Se folosesc doar petalele (sănătoase), imediat după recoltare, sau după uscare (care durează în jur de 7 zile).

Trandafirata – rețetă cu miere

Ingrediente

• 1 mână de petale de trandafir proaspete
• 1-2 lămâi
• 4 linguri de miere
• 2 litri de apă

Preparare

Trandafirata se poate prepara din petale de trandafir proaspete sau uscate. Puneți apa într-un borcan de sticlă. Stoarceți sucul de la lămâi și adăugați și coaja, spălată cu oțet înainte și tăiată mărunt. Adăugați mierea. Amestecați până când aceasta se dizolvă, apoi introduceți petalele de trandafir. Amestecați și înfiletați capacul.

DSC08859

Lăsați petalele la macerat timp de 2-4 zile, sau până când capătă un gust acidulat, apoi strecurați. Sucul obținut se păstrează în sticle închise ermetic, la frigider. Se servește ca atare, rece.

Trandafirata (lichior de trandafiri) – rețetă cu alcool

Ingrediente

• 20 de flori de trandafir proaspete
• alcool dublu rafinat sau vodcă
• zahăr brut după gust

Preparare

Spălați petalele de trandafir și lăsați-le la scurs într-o sită. Puneți-le apoi într-un borcan de sticlă. Puneți câteva linguri de zahăr și amestecați până când devin zemoase.

Acoperiți apoi amestecul cu zahăr și puneți capacul. Lăsați petalele la macerat câteva zile, până când zahărul se transformă în sirop.

Siropul strecurat se diluează cu alcool (și eventual 2 părți apă), după gust.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]