Clicky

Salată de PĂPĂDIE cu GREPFRUT și NUCI – hrană pentru FICAT

Ingredientul-cheie al acestei salate savuroase este păpădia. Frunzele și tulpinile acestei plante nu sunt doar comestibile, ci și foarte bogate în vitamine și minerale.

Conțin cantități mari de vitamina K, vitamina A, vitamina D, vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B9), fibre, calciu, fier, potasiu, mangan, fosfor, magneziu, zinc și cupru.

Salată de Păpădie, Citrice și Nuci

Păpădia este folosită în scop terapeutic în diferite sisteme medicale tradiționale, îndeosebi ca remediu pentru afecțiunile hepato-biliare. Frunzele au proprietăți diuretice și stimulente asupra apetitului, digestiei și rinichilor.

Botaniștii recomandă rădăcina de păpădie pentru detoxifierea ficatului și a vezicii biliareAstăzi, păpădia este cunoscută mai ales ca purificator sangvin, diuretic și tonic hepatic.

Foarte mulți fitoterapeuți recomandă o cură cu păpădie în fiecare primăvară, pentru curățarea sângelui și tratarea bolilor de ficat.

Și celelalte ingrediente ale acestei salate susțin funcția hepatică. Grepfrutul în mod deosebit ajută la scăderea colesterolului și trigliceridelor.

Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție în anul 2011 a arătat că acest fruct conține naringenină, un compus care scade lipidele din sânge și previne boala ficatului gras. Sucul de grepfrut a fost asociat de asemenea cu reducerea grăsimii corporale și a sindromului metabolic – doi factori care contribuie la boala ficatului gras. 

____________________________________________________________________________________________________

Salată de păpădie cu grepfrut și nuci – rețetă

Ingrediente

• 1 legătură de frunze de păpădie
• 1 grepfrut roz
• 1 portocală
• 2 linguri de miere
• ½ lămâie
• 1 linguriță de sare
• ¼ ceapă roșie
• 1 mână de miez de nucă

Preparare

Amestecați mierea de albine, sucul proaspăt stors de la lămâie și sarea într-un bol.

Strângeți frunzele de păpădie mănunchi și tăiați capetele. Spălați-le bine și lăsați-le să se zvânte puțin. Rupeți-le apoi bucăți potrivite sau tăiați-le pe un fund de lemn și puneți-le într-un bol încăpător.

Turnați peste ele amestecul de lămâie și miere și amestecați cu mâinile curate. Acoperiți vasul și lăsați plantele să stea circa 10 minute.

Transferați apoi frunzele de păpădie pe o farfurie întinsă și adăugați ceapa tăiată fâșii și feliile de citrice, decojite (inclusiv de pielița amară) și tăiate cubulețe. Adăugați miezul de nucă întreg sau zdrobit grosier. Amestecați și serviți.

____________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Dacă sunteți alergic la crizanteme, gălbenele sau margarete, este posibil să fiți alergic și la păpădie.

Consultați medicul înainte de a consuma păpădie dacă aveți probleme cu rinichii sau cu bila.

Frunzele de păpădie pot interacționa cu unele medicamente:

– diuretice
– antiacide
– anticoagulante și anti-plachetare
– litiu
– ciprofloxacin
– medicamente pentru diabet
– medicamente metabolizate de ficat

Totodată, trebuie să știți că grepfrutul poate interacționa cu o mulțime de medicamente, afectând absorbția lor. Mai multe detalii în acest articol.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Mercola, What Are Dandelion Greens Good For? http://foodfacts.mercola.com/dandelion-greens.html

2. National Center for Complementary and Integrative Health, Dandelion: https://nccih.nih.gov/health/dandelion

3. A Thought For Food, Dandelion Green and Citrus Salad: http://www.athoughtforfood.net/blog/dandelion-green-and-citrus-salad

4. University of Maryland Medical Center, Dandelion: http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/dandelion

5. Live Strong, Grapefruit and Fatty Liver: http://www.livestrong.com/article/543520-grapefruit-and-fatty-liver/

Citeşte mai multe despre:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *