Chiftele de FASOLE – rețetă mănăstirească

Fasolea este un aliment de bază în perioada posturilor deoarece conține multe proteine, fibre, vitamine din complexul B și minerale (fier, potasiu).

Este un aliment hrănitor, care ține saț, deși este sărac în grăsimi și colesterol. Din acest motiv, leguminoasele sunt considerate un înlocuitor mult mai sănătos al cărnii (mai ales al cărnii roșii).

Chiftele de Fasole

Această rețetă se poate pregăti și în afara posturilor, în cadrul unei diete vegetariene sau a unui regim fără carne, stabilit de medic. 

Consumul de fasole ajută la pierderea în greutate, la scăderea colesterolului și a glicemiei și la reducerea riscului de cancer (datorită conținutului de fitosterolii și isoflavoni).

Chiftele de post, din fasole – rețetă

Această rețetă aparține prezbiterei Garoafa Coman, și se găsește într-o carte cu mâncăruri și dulciuri de post, prima de acest gen apărută în România, cu binecuvântarea Părintelui Sofian Boghiu de la Mănăstirea Antim.

Ingrediente

• 500 g de fasole
• 1 morcov
• 1 păstârnac
• 2 cepe
• 1 ceașcă de ulei
• 2 frunze de dafin
• 1 legătură de pătrunjel și 1 de mărar
• 50 g de făină integrală
• 2-3 felii de pâine integrală
• sare după gust, cimbru sau alte mirodenii

Preparare

Lăsați fasolea la înmuiat, apoi fierbeți-o (de 1-3 ori, schimbând apa). Între timp, tocați mărunt legumele. Când ați schimbat ultima dată apa, puneți ceapa, morcovul și păstârnacul.

Adăugați dafinul și puțină sare. Lăsați fasolea să fiarbă. După ce boabele s-au înmuiat, scurgeți excesul de apă, fără să o aruncați.

Mixați fasolea, usturoiul și verdețurile cu ajutorul unui robot de bucătărie/blender (cu lama S), sau dați-le prin mașina de tocat carne.

Înmuiați feliile de pâine în zeama în care a fiert fasolea și dați-le și pe ele prin robot. Amestecați cu mâinile curate până obțineți o compoziție omogenă.

Modelați compoziția sub formă de chiftele, rotunde sau ovale, nu foarte groase. Înainte de a le prăji, dați-le prin făină.

Cu restul de zeamă scursă de la fasole se poate prepara un orez fiert, cu mărar, spanac sau alte verdețuri.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice: 

1. Reader’s Digest, 5 Health Benefits of Beans—and 5 Surprising Risks: http://www.rd.com/health/conditions/health-benefits-of-beans/

2. Prezbitera Garoafa Coman, Mâncăruri și Dulciuri de Post, Editura Bizantina, 1994

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.