Clicky

Dulceață de DOVLEAC, PORTOCALE și GHIMBIR (rețetă aromată)

Dacă aveți deja în casă o jumătate de dovleac rămasă de la o supă-cremă sau de la o plăcintă, o puteți folosi pentru a prepara o dulceață extrem de parfumată, cu portocală și ghimbir.

Ca arome adiționale, puteți folosi un baton de scorțișoară, câteva cuișoare și steluțe de anason (pe care le veți scoate la final, înainte de a turna dulceața în borcane).

Dulceață de Dovleac, Portocale și Ghimbir Rețetă

Dulceață de Dovleac, Portocale și Ghimbir Rețetă

Dulceață de dovleac, portocale și ghimbir – rețetă

Această dulceață este sănătoasă, deoarece conține zahăr brut, nu alb, într-o cantitate mult mai mică decât în mod obișnuit. Datorită portocalei și ghimbirului, are o aromă foarte plăcută, dulce-acrișoară.

Ingrediente

• ½ dovleac plăcintar
• 400-500 g de zahăr brut
• 2 portocale
• 1 feliuță de ghimbir
• ½ lămâie

Preparare

După ce ați scos interiorul cu semințe din dovleac, curățați-l de coajă. Spălați-l și tăiați-l cubulețe mici. Dați portocalele pe răzătoare și tăiați-le și pe ele bucăți mici. Tocați rădăcina de ghimbir mărunt, pe un fund, sau dați-o pe răzătoare.

Puneți toate aceste ingrediente într-o cratiță cu pereții groși, în care fierbeți de obicei dulceața sau gemul. Adăugați sucul proaspăt stors de la jumătate de lămâie, zahărul, și coaja rasă de la o portocală. Amestecați și adăugați și puțină apă, cât să acopere compoziția.

Puneți cratița pe foc, și când începe să scadă lichidul, amestecați ocazional, pentru a nu se lipi de fundul vasului. Lăsați dulceața pe foc până când începe să se lege și să îngroașe. Dovleacul trebuie să fie fiert bine. Dacă este încă tare și siropul a scăzut, mai adăugați puțină apă și lăsați-l să mai fiarbă puțin.

Pentru a verifica dacă dulceața este gata, luați o linguriță și puneți-o pe o farfurie. Dacă după ce s-a răcit nu curge, ci este greu de desprins, înseamnă că este gata.

Acuma, puteți lăsa dulceața așa cum este, sau o puteți pasa cu un blender manual, pentru a obține o consistență mai fină, ca un gem.

Turnați dulceața/gemul fierbinte în borcane sterilizate cu un polonic, puneți capacele și lăsați-le la răcit la temperatura camerei, învelite cu pături groase.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. eu am facut si este delicioasa

  2. Superdulceata pt micul dejun, doar ca sunt un pic contra la orice zahar, si fierb pana scade si cand am oprit focul adaug cateva linguri de stevia , dar mai mult imi place ca un “dulce” dupa masa, dau totul pe razatoare si fierb putin, desi mie imi place crud – me encanta!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *