TORT de casă cu cremă de CIOCOLATĂ și blat din SFECLĂ

Combinația dintre ciocolată și sfeclă arată și sună foarte bine. Rețeta pe care v-o prezentăm (am găsit-o aici) este pentru un tort clasic, cu o cremă tradițională din smântână.

Singurul element surpriză este sfecla, care dă blatului o aromă și o culoare deosebită.

Tort cu Blat de Sfeclă

Tort cu Blat de Sfeclă

Nu vă temeți să folosiți sfecla în deserturi. Pe lângă faptul că acționează ca un colorant natural, face desertul final mult mai bogat în vitamine și antioxidanți, și implicit mai sănătos. Gustul de sfeclă nu va mai fi la fel de intens după ce tortul stă la frigider peste noapte.

Tort cu blat de sfeclă – rețetă

Pentru un desert mai sănătos, folosiți făină integrală în loc de făină albă, zahăr brut în loc de zahăr alb și pudră de roșcove în loc de pudră de cacao (deoarece roșcovele sunt mai bogate în antioxidanți și nu conțin cofeină).

Ingrediente blat

• 1 sfeclă roșie
• 2 ouă
• 240 g de făină
• 200 g de zahăr brut
• 60 g de cacao
• 60 g de ulei
• 180 ml de apă călduță
• 1 esență de vanilie
• 1 ½ lingurițe de bicarbonat de sodiu
• 1 vârf de cuțit de sare

Ingrediente cremă

• 200 ml de smântână grasă
• 2 linguri de pudră de cacao
• 2 linguri de zahăr brut măcinat

Preparare

Ideal ar fi să coaceți sfecla în cuptor. Fierberea directă în apă duce la degradarea conținutului de vitamine solubile.

După ce s-a copt bine, curățați sfecla de coajă, tăiați-o cubulețe și pasați-o cu un blender, până se face pastă.

Într-un bol încăpător, amestecați ingredientele uscate pentru blat: făina, bicarbonatul, pudra de cacao, zahărul și sarea.

În pasta de sfeclă, adăugați ouăle și mixați cu mixerul. Incorporați apoi uleiul, apa și esența de vanilie și amestecați.

Adăugați treptat amestecul de făină de mai sus, și amestecați, până obțineți o compoziție omogenă.

Tapetați o tavă/formă rotundă sau inel detașabil de 24 cm cu hârtie de copt sau ungeți-o cu puțin ulei/unt. Turnați compoziția blatului în tavă și nivelați.

Coaceți blatul pentru 45 de minute, la 180 de grade. Verificați cu scobitoarea dacă blatul este făcut înainte de a scoate tava.

După ce blatul s-a răcit, tăiați-l în două cercuri egale și începeți să faceți smântâna. Puneți smântâna într-un bol înalt și adăugați zahărul. Mixați cu mixerul până când crema se întărește ca o frișcă. Adăugați pudra de cacao și amestecați ușor.

Ungeți primul blat cu cremă și puneți celălalt blat deasupra. Pentru a îmbrăca tortul, puteți folosi o glazură obținută din unt topit (50 g) și ciocolată neagră (100 g) pe bain-marie. După ce s-a răcorit puțin, turnați glazura peste tort și nivelați.

Decorați tortul cu fructe uscate sau proaspete, sau cu ce aveți în casă. Introduceți tortul în frigider și lăsați-l să stea câteva ore, sau peste noapte, pentru ca acesta să devină mai aromat, mai fraged și totodată mai ferm.

Citeşte mai multe despre:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *