VINETE la cuptor, cu sos de IAURT și USTUROI

Vă prezentăm o rețetă tradițională de vinete coapte cu sos de iaurt din bucătăria israelită. Are un grad de dificultate redus și ne permite să consumăm vinetele într-un mod sănătos și savuros. Vinetele nu se consumă crude, aceea coacerea în cuptor este considerată cea mai bună variantă.

La această rețetă nu trebuie să fiți atenți la cantități. Alegeți vinete cu formă lungă, dacă vreți să le tăiați longitudinal, sau vinete mai rotunde, dacă le preferați rondele.

Vinete la Cuptor cu Sos de Iaurt

Vinete la Cuptor cu Sos de Iaurt

După ce le-ați spălat bine, fără să le curățați de coajă sau să înlăturați cozile, tăiați-le pe fiecare în două sau rondele.

Așterneți hârtie de copt în tava de cuptor, și așezați vinetele, cu partea tăiată în sus. Pentru a se pătrunde mai ușor, faceți câteva crestături cu cuțitul în pulpă.

Presărați peste vinete sare și piper, după gust (eventual și alte mirodenii). Înmuiați o pensulă în ulei de măsline și ungeți-le pe fiecare în parte.

Introduceți tava în cuptor și așteptați să se coacă bine. Durează cam ca la o prăjitură, 45-50 de minute.

Cât timp se fac vinetele, preparați sosul. Pentru a obține un sos mai gros, asemenea unei maioneze, folosiți iaurt grecesc, întrucât acesta nu conține zer.

Puneți iaurtul într-un bol încăpător. Adăugați puțin ulei de măsline. Zdrobiți 3-4 căței de usturoi (mai mulți sau mai puțin, după gust), și amestecați-i în iaurt. Pentru o aromă și mai puternică, adăugați și puțin mărar, cimbru sau mentă (dacă este uscată, măcinați-o fin, dacă este verde, tocați-o fin).

După ce ați amestecat bine și s-a omogenizat, acoperiți vasul și lăsați sosul să stea puțin la rece, și să devină și mai aromat.

După ce s-au copt bine, vinetele se lasă să se răcorească (nu chiar de tot).

Așezați-le pe o farfurie întinsă și ungeți-le cu sos de iaurt. Decorați cu frunze verzi de pătrunjel. În multe rețete am văzut servindu-se aceste vinete cu bobițe de rodie sau miez de nucă mărunțit (crud sau rumenit).

Altă variantă de sos

În locul sosului de iaurt se poate folosi un sos de roșii de casă, aromatizat cu diferite mirodenii. Puneți 1 ½ linguri de ulei de măsline într-o tigaie, și căliți 1 ceapă roșie tocată mărunt, până se înmoaie. Adăugați 2 căței de usturoi tocați fin și mai lăsați câteva minute, amestecând des. Adăugați câteva roșii tocate mărunt și puțin suc de roșii sau pastă de tomate. Turnați și 100 ml de vin roșu și adăugați 1 frunză de dafin. Puneți capacul și lăsați să fiarbă 10 minute, apoi încă 10 minute descoperit (fără capac).

Despre beneficiile consumului de vinete puteți citi în acest articol.

Cautari:
    rondele vinete coapte cuptor |

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Foarte foarte gustoase si simplu de preparat!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *