Cum se face CAȘCAVALUL de casă – mult mai ieftin și mai sănătos
Cine ar fi crezut că și cașcavalul poate fi preparat în casă, fără ingrediente sau ustensile speciale! Prezentăm această rețetă pentru toți iubitorii de cașcaval, care vor să mănânce ceva natural, bun și sănătos în același timp.
Rețeta este foarte simplă și reușită. Trebuie doar să faceți rost de lactate de țară, naturale: lapte de vaci și brânză de vaci proaspete. Din ingredientele listate mai jos ies circa două rotocoale de cașcaval, una mai mare și una mai mică. Dacă vă place ce a ieșit, data viitoare puteți dubla sau tripla cantitățile, pentru a obține mai mult cașcaval de casă.
Cuprins
Cașcaval de casă rețetă
Ingrediente
• 1 litru de lapte
• 500 g de brânză de vaci
• 60 g de unt
• 1 linguriță de sare
• 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
Preparare
Fărâmițați bine brânza de vaci, cu mâinile curate sau cu o furculiță. Puneți-o într-o oală și adăugați laptele. Amestecați și puneți vasul pe foc.
Când apar primele clocote, feriți oala de pe foc și strecurați amestecul printr-o pânză sau strecurătoare deasă într-o altă cratiță de care știți sigur că nu se prinde mâncarea.
Adăugați peste brânza strecurată untul, sarea și bicarbonatul de sodiu. Puneți vasul pe foc și lăsați amestecul să fiarbă circa 10 minute, amestecând cu un tel. Compoziția trebuie să devină fină, fără bucăți mari de brânză. Lăsați focul la mic, deoarece brânza se va topi și se va prinde de vas.
Când compoziția a devenit omogenă, turnați-o într-o formă rotundă (un bol mare sau două boluri mici), sau într-o tăviță dreptunghiulară. Puteți folosi orice fel de formă doriți.
Acoperiți forma sau formele cu o folie de plastic, și dați-le la rece, în frigider sau în balcon, dacă este iarnă. Lăsați cașcavalul 1-2 zile, pentru a se întări bine.
Îl puteți tăia felii sau rade pe răzătoare. Este atât de bun și natural la gust, încât poate fi servit ca atare.
Dacă vă place cașcavalul puțin mai sărat sau mai iute, puteți adăuga puțină brânză de oi, doar pentru gust.
Aceasta este o reteta de ” rahat ” , nu de cascaval ! Cascavalul nu se face cu bicarbonat de sodiu ! Dece trebuie compromis un produs traditional atat de gustos, cu ineptii ? Va imaginati ca in Franta sau Elvetia , ar fi permis sa numesti cascaval orice tampenie ?
Suntem cu totii convinsi ca in Franta si Elvetia se comercializeaza NUMAI produse organice si executate 100% natural doar cu lapte de la tzatza vacii, dar pentru noi aici in Romania sau in afara ei care am invatat ca bicarbonatul de sodiu este un produs minune pentru diverse intrebuintari este o reteta de demna de atentie… in comparatie cu toti conservantii folositi la cascavalul din comert, va asigur ca bicarbonatul este realmente de neglijat… In afara de asta, vad ca la aruncat cu vorba va pricepeti, dar de ce nu dati reteta naturala pe care o propovaduiti?? Ca sa avem si noi motiv sa criticam… la asta ne pricepem toti romanii nu??? Cineva se oboseste sa scrie o reteta cu mult mai buna decat ce gasesti sa cumperi… sa ne repezim cu totii sa aruncam cu rahat… ca doar asa ii putem opri pe cei care mai au un pic de inima sa impartaseasca din ce stiu cu restul lumii… trebuiesc opriti si noi sa cumparam de la magazin cu tone de conservanti… ca sa nu mai spun ca noi vorbeam de un cuvant romanesc nu de traducerea lui in franceza sau alta limba deci cui ii pasa ce papa elvetienii??
Super ! Asta este o reteta pe care o faceam , inainte de 1989 ! 👍
RETETA O FACEAM INAINTE DE REVOLUTIE! E F, BUN CASCAVALUL FACUT IN CASA!
Foarte fain cascaval!
Adevarat; dar acum nimic nu mai este bun, nupoti sa mai faci cascaval decat daca traiesti in mediu rural !
La cum arată deja mi poftă ca eu sunt de fel pofticioasă o să încerc și eu reteta
Am sa incerc sa pregatesc si eu sigur , aceasta reteta pare a fi simplu de facut !
Reteta nu este completa.
Spuneti-ne ce ii lipseste pentru a face si noi!
Reteta mea pe care o stiu este cu 2 parti branza proaspata de vaci si o parte branza de oi sarata.Adica la 500g branza de vaci se pune 250g braza de oi sarata.Se pune 500ml de lapte dulce la fiert se adaoga branza de vaci ,focul la mic si se mesteca continu (o cratita de tuci e buna)Se retrage de pe foc se scurge zerul intr-o sita apoi se se pune 50g unt+branza de oi+2 galbenusuri de ou.Se pune din nou la foc mic mestecand contiuu inca 10′ pana se obtine o pasta omogena.Apoi se pune intrun vas patrat sau rotund dupa cum preferati se netezeste deasupra se mai lasa 2h sa se raceasca dupa care o puneti in frigider acoperit cu folie transparenta.Mult succes..
Sorry am uitat de bicarbonat: o lingurita de bicarbonat stins cu cateva picaturi de suc de lamaie se adaoga la final si se omogenizeaza bine.
Iese si fara galbenusuri foarte bine si am facut si numai din branza de vaca si combinata cu branza de oaie.
Gălbenușul se pune doar pentru culoare.
multumim pt reteta
Eu am facut dupa aceasta reteta, e foarte bun.
Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic,dar asta e mai de graba branza topita(eu asa stiam ca-i spune),pentruca la cascaval,dupa cum ii e si numele,se pune cas,care se face din lapte cu cheag,apoi se opareste,ca sa iasa asa gumos,se preseaza,apoi se poate afuma sau pur si simplu se lasa natural la uscat(maturat)
MULTUMIM..PT. PREPARAT
Am gustat si eu o data. E groaznic ! Nu va amagiti ca e un produs natural ! Bicarbonatul de sodiu este un E nociv, E 500, pe care multe tari l-au interzis in alimentatie.
E500=carbonat de sodiu. risc=nepericulos(nivel 0 din 5)categorie=acidifiant.Unii scriu fara a fi in cunostiinta de cauza,din tampeniile auzite la antene si alte bau bizzu-ri.Orisice este prea sanatos apar destepti sa le critice.