COLȚUNAȘI cu brânză – deliciul copilăriei

Această rețetă moștenită de la mame, bunici și străbunici este foarte ieftină, foarte ușoară, rapidă și gustoasă. Colțunașii ne aduc aminte cu siguranță multora dintre noi de vremea copilăriei, când bunicile noastre ne pregăteau colțunași cu brânză. Este un preparat tradițional practicat mai ales în Moldova.

Colțunași - Rețetă

Colțunași – Rețetă

Colțunași cu brânză și vanilie – rețetă

Aluatul este foarte simplu, și întreaga rețetă este destul de ieftină. Colțunașii tradiționali se umplu cu brânză și ou (de vaci, de oaie, amestecată etc), însă se poate folosi orice altă umplutură (ciuperci călite cu ceapă, cartofi, varză murată, gem etc).

Ingrediente aluat

• 400 g de făină
• 1 ou
• 1 praf de sare
• 1 cană de apă călduță

Ingrediente umplutură

• 250 g de brânză de vaci
• 2 ouă
• 100 g de zahăr brun
• 2 lingurițe de esență de vanilie
• coajă de portocală sau lămâie rasă

Preparare

Brânza de vaci nu trebuie să fie foarte uscată. Puteți folosi o cremă de brânză, sau brânză Pilos, la cutie, de la Ldl. Este foarte fină și potrivită pentru deserturi.

Alegem un lighean sau bol încăpător, în care punem făina. Cu o lingură, facem o gaură în centrul făinii, în care spargem oul și adăugăm sarea și aproximativ o cană de apa călduță (pentru a se incorpora toată făina). Se amestecă la început cu lingura, apoi se frământă cu mâinile. Aluatul rezultat trebuie să fie elastic, nelipicios. Dacă este prea moale, mai puneți făină, sau apă, dacă este prea vârtos. Acest aluat nu trebuie lăsat la dospit.

Se prepară acum umplutura pentru colțunași. Se pune brânza, ouăle sparte, zahărul, esența de vanilie și coaja rasă într-un bol înalt. Se introduce mixerul și se amestecă până când rezultă o pastă fină, cremoasă. Puteți adăuga și câteva stafide, dacă vă place ideea. Dacă brânza este foarte scursă, puteți adăuga puțină smântână pentru a o face mai moale. Din contră, dacă vi se pare prea moale, adăugați 2-3 linguri de amidon.

Eliberați masa de lucru, și presărați puțină făină. Dați punți aluatul prin făină. Întindeți foi subțiri, și tăiați-le apoi în pătrățele medii. Puneți pe fiecare pătrățel câte 1 lingură de umplutură de brânză, sau mai mult, în funcție de dimensiunea pătrățelului. Împachetați pătrățelele într-o formă triunghiulară sau pătrată, și lipiți bine marginile cu degetele. Presați apoi marginile cu o furculiță.

Puneți o oală mare cu apă (sau lapte) la fiert (circa 2 litri), și adăugați puțină sare. Când lichidul fierbe, introduceți câte 5 colțunași odată în oală, și amestecați în apă din când în când cu o lingură de lemn, ca să nu se lipsească între ei. După ce colțunașii se ridică la suprafață, mai lăsați-i circa 5-6 minute la fiert. În total, colțunașii au nevoie de 10-15 minute pentru a fi gata.

p

Colțunași

Scoateți colțunașii cu spumiera într-un vas, adăugând și puțin din zeama în care au fiert. Îi puteți servi calzi sau reci (de la frigider) cu tot cu zeamă, sau cu smântână, unt, scorțișoară sau zahăr pudră pe deasupra.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


8 comentarii

  1. chiroste,de lasatul secului,

  2. foarte buni dar ingrasa si peste ei smantana wow

  3. Mie mi facea bunica cu gem de prune! Mmmm!!! Delicioase!

  4. Cea mai bună amintire de la bunica. Dar ea mai făcea si cu brânză sărată sau cu cartofi si pe deasupra, in loc de smântână punea ceapă prăjită. 😀

  5. Chiar imi este dor de niste coltunasi , cu branza sunt cei mai buni 🙂

  6. Mie-mi aduc aminte de o teribilă indigestie făcută din cauza lor la 13 ani. Acum am 66 şi de atunci n-am mai pus gura pe ei.

  7. Nu-mi plac,n-am facut decat o singura data si am facut indigestie.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.