SALATĂ dulce-acrișoară de MORCOV, PORTOCALE și NUCI

Această salată este atât de aromată și plăcută la gust, încât și cei mici o pot consuma fără mofturi. Este o cale eficientă prin care îi putem „convinge” pe copii să mănânce mai mult morcov.

Motivul? Este una din cele mai importante rădăcinoase pentru dieta noastră, datorită conținutului bogat în compuși bioactivi cu proprietăți benefice asupra sănătății:

– calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc
– vitaminele A, B1, B2, B6, B9, C și K
– antocianini
compuși fenolici
– carotenoide
– proteine și fibre

Consumul de morcov este considerat esențial pentru prevenirea bolilor. Fiind una din cele mai bune surse de antioxidanți, este îndeosebi renumit pentru activitatea sa anti-cancerigenă.

Vitamina A este esențială pentru ochi, mucoase și piele. Calciu, magneziul și fosforul susțin integritatea oaselor. Fierul este important pentru producția de sânge și hemoglobină. Vitamina C crește imunitatea și mărește rezistența organismului la infecții.

Fibrele îmbunătățesc digestia, fiind util atât în constipație, cât și în diaree, în prevenirea acidității (fiert și pasat) și eliminarea viermilor intestinali (supă de morcov)

_________________________________________________________________________________________________________

Salată de morcov – rețetă

Rețeta a fost publicată în cartea de bucate „French Women Don’t Get Fat”, semnată de Mireille Guiliano.

Ingrediente salată:

• 2 morcovi
• 1 măr
• 1 mână de nuci

Ingrediente dressing:

• 1-2 linguri de ulei de măsline
• 1 portocală
• ¼ lămâie
• ½ linguriță de miere
• 1 praf de scorțișoară
• sare și piper după gust

Preparare

Curățați morcovii și mărul de coajă, apoi dați-i pe răzătoare, într-un bol încăpător. Adăugați miezul de nucă tocat grosier (sau mai fin, după preferință).

Stoarceți portocala și lămâia și puneți sucul obținut într-un bol mic. Adăugați uleiul de măsline, mierea și scorțișoara și amestecați până se dizolvă complet mierea. Asezonați cu sare și piper după gust.

Turnați sosul obținut peste salată și amestecați ușor. Salata poate fi servită imediat.

_________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Krishan Datt Sharma, Swati Karki, Narayan Singh Thakur, and Surekha Attri, Chemical composition, functional properties and processing of carrot — a review, J Food Sci Technol. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550877/

2. Parenting Healthy Babies, Health Benefits of Carrot for Babies: https://parentinghealthybabies.com/health-benefits-of-carrot-for-babies/

3. Growing Herbal, Sweet sour carrot salad: https://www.growingupherbal.com/sweet-sour-carrot-salad/

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *